Cercar en aquest blog

6/17/2009

El Camí de Sant Jaume català s’incorpora a la ruta oficial del xacobeo

El Camí de Sant Jaume català s'incorpora a la ruta oficial del xacobeo. La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha  acceptat avui, durant la reunió que s'ha celebrat a Madrid del  Ple del Consell Xacobeo, la petició de Catalunya de formar part del Consell compostel·là. D'aquesta manera Catalunya se suma a les 8 comunitats autònomes, País Basc, Galícia, Astúries, Cantàbria, La Rioja, Aragó, Navarra i Castella i Lleó, que integren aquest organisme.

A la reunió ha estat present el director general de Turisme, Joan Carles Vilalta,  que ha assenyalat que "amb aquesta incorporació es reconeix el bon treball que ha realitzat el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de recuperació i senyalització dels brancals catalans del Camí de Sant Jaume". Aquesta incorporació al Consell permetrà també a Catalunya participar en l'organització dels actes culturals de celebració de l'Any Xacobeo 2010, que tindran lloc al llarg del Camí de Sant Jaume. Precisament per aquest Any Sant,  el Camí a Catalunya ja comptarà amb prop de 500 Km senyalitzats.

El Camí de Sant Jaume, declarat conjunt històric- artístic el 1962 per l'Estat espanyol, ha aconseguit  també múltiples reconeixements internacionals. El Consell d'Europa el va distingir com a Primer Itinerari Cultural Europeu el 1987, concedint-li en juliol de 2004 la categoria de Gran Itinerari Cultural Europeu, i el 1993, va ser inclòs en la Llista de Béns declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. En aquest sentit el director general de Turisme, Joan Carles Vilalta  ha destacat que la incorporació catalana al Consell Xacobeo "reforçarà i contribuirà a promocionar i donar un valor afegit a ciutats, llocs i comarques, per on passa el Camí a Catalunya, que tenen un patrimoni monumental i cultural de primer nivell, com pot ser el cas de la Seu Vella de Lleida".

A la reunió del Consell Xacobeo han estat presents representants de les vuit Comunitats Autònomes per on passa el Camí i del Ministeris competents en infraestructures, turisme, medi ambient, cooperació interautonòmica y assumptes internacionals.

El Consell Xacobeo

 

El Consell Xacobeo és l'òrgan de cooperació que té per finalitat facilitar la comunicació entre l'Administració general de l'Estat i les comunitats autònomes que en formen part, per tal de coordinar i col·laborar en els programes i actuacions que es preveuen en relació amb el camí de Sant Jaume i amb la celebració dels anys xacobeos.

 

Entre les seves principals funcions, el Consell a través del Ple s'encarrega de l'estudi i proposta de la promoció i difusió cultural i turística del Camí de Sant Jaume a nivell nacional i internacional, amb especial atenció a les d'assistència al pelegrí. També contempla accions de delimitació, senyalització, traçat i manteniment del Camí de Sant Jaume en tots els seus ramals històrics, actuacions per a la rehabilitació i conservació dels béns vinculats al patrimoni històric i cultural del Camí, activitats per a la promoció del Camí de Santiago, i actuacions per a la millora paisatgística i mediambiental de l'entorn del Camí.

 

El Camí de Sant Jaume a Catalunya

La recuperació del Camí de Sant Jaume de Galícia a Catalunya s'inspira en les determinacions del Pla Estratègic del Turisme a Catalunya 2005-2010 impulsat per la Direcció General de Turisme. El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa ha impulsat el projecte amb l'objectiu de consolidar a Catalunya una xarxa de camins de pelegrinatge i d'itineraris culturals que pugui ser recorreguda a peu, en bicicleta i a cavall, i que estigui dotada d'infraestructures d'acollida. En  aquets sentit, actualment el Camí de Santa Jaume a Catalunya ja és operatiu en el tram que uneix Montserrat amb Alcarràs, i durant aquest 2009 està previst senyalitzar la segona fase del camí entre Sant Pere de Rodes, La Jonquera i Montserrat, com també el brancal de Tarragona a Lleida.