Cercar en aquest blog

6/16/2009

Un estudi sobre la leishmaniosi i un altre sobre la indústria a Tortosa guanyen els premis de recerca per a estudiants de batxillerat del Consell Comarcal del Baix Ebre

Un estudi sobre algunes característiques que podrien explicar l'aparició de la leishmaniosi en humans i en gossos i un altre sobre la indústria a Tortosa (1900-1929) han estat els guanyadors de la quarta edició dels premis 'Pare Romanyà' i 'Federico Pastor', que el Consell Comarcal del Baix Ebre convoca per incentivar els estudiants pre-universitaris en el camp de la investigació així com per promoure la recerca sobre la comarca del Baix Ebre.

L'acte de lliurament dels premis ha tingut lloc a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre amb l'assistència del president de l'ens comarcal, Andreu Martí; del conseller comarcal d'Ensenyament, Lluís Soler; del gerent del consell, Ruben Lallana; del director del Centre d'Estudis Històrics Comarcals i membre del jurat, Albert Curto; i dels alumnes, tutors i coordinadors que han participat en aquesta edició dels premis, on s'han presentat un total de quinze treballs. El premi consisteix en un ordinador portàtil per a cadascun dels guanyadors.

Durant l'acte de lliurament dels premis, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Andreu Martí, ha destacat "la qualitat i nivell dels guanyadors d'aquesta edició que ho ha posat difícil al jurat a l'hora d'emetre el seu veredicte i que evidencien l'esforç realitzat pels joves investigadors de la nostra comarca". Martí ha afegit que "els premis 'Pare Romanyà' i 'Federico Pastor' serveixen perquè els nostres joves estudiants, amb el suport dels seus tutors i tutores, dediquin temps i esforç a la recerca científica i humanística".

L'alumna de l'IES Joaquim Bau de Tortosa, Maria Rosa Prades, ha estat la guanyadora del premi 'Pare Romanyà', en l'àmbit cientìfic-tecnològic, amb el treball "Estudi d'algunes característiques que podrien explicar l'aparició de la leishmaniosi en humans i en gossos", un treball de recerca per descobrir la influència de determinats factors que poden afavorir l'aparició d'aquesta malaltia vinculada a les comarques ebrenques pel fet que els primers casos de leishmaniosi humana i canina descrits a Espanya l'any 1912 van ser ubicats a les Terres de l'Ebre

El premi 'Federico Pastor', en l'àmbit humanístic-social-artístic, ha estat per a l'estudiant Carlos Adam, de l'IES Joaquim Bau de Tortosa, pel treball "La indústria a Tortosa (1900-1929)", que realitza un estudi d'aquest període històric caracteritzat per un esplendor industrial iniciat l'últim terç del segle XIX i marcat per un fort creixement de les indústries tortosines dedicades a la producció d'aliments, la construcció de maquinària i al sector tèxtil. El treball fa una descripció acurada de les empreses d'aquesta època, i inclou imatges i la publicitat que utilitzaven.

Aquests premis són una iniciativa del Consell Comarcal del Baix Ebre destinada a incentivar els estudiants pre-universitaris en el camp de la investigació així com promoure la recerca sobre aspectes de la comarca. Poden concórrer a la convocatòria els estudiants de segon curs de batxillerat de qualsevol dels set IES que hi ha a la comarca del Baix Ebre i el guardó consisteix en la publicació i difusió de les obres guanyadores.

A la primera edició d'aquests premis de recerca, les guanyadores del premi 'Pare Romanyà' van ser les alumnes de l'IES de Roquetes, Aïda Ventura i Agnès Albacar, amb l'estudi "La pubilla del Port" i el premi 'Federico Pastor' va ser per a l'estudiant David Bo, de l'IES Camarles, pel treball "La Vall de Cardó a través de les èpoques".

A la segona edició, el guanyador del premi 'Federico Pastor' va ser Ferran Miquel Benaiges, de l'IES Joaquim Bau de Tortosa, pel treball "La música a la catedral de Tortosa", mentre que el guanyador del premi 'Pare Romanyà' va ser l'alumne de l'IES Camarles, Xavier Alifonso, amb l'estudi "Els insectes del Delta de l'Ebre".

I a la tercera edició, el guanyador del premi 'Federico Pastor' va ser Martí Calvo, de l'IES de Deltebre, amb l'estudi "La transició política a Deltebre", mentre que el guanyador del premi 'Pare Romanyà' va ser l'alumne Marc Panisello, de l'IES de Camarles, pel treball "Recerca geològica de l'entorn de la Punta de l'Àliga".