Cercar en aquest blog

11/30/2009

El pressupost del COMEBE per a 2010 creix un 30% i aposta per més difusió i un ambiciós programa cultural

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) ha aprovat avui el seu pressupost per a 2010, que serà de 871.771 €, un 30% superior al de 2009. El pressupost ha pogut créixer perquè el Departament d'Interior, Relaicons Institucionals i Participació (Direcció General de Memòria Democràtica) ha incrementat la seva aportació al COMEBE en 150.000 € i, en menor mesura, els ajuntaments que integren el consorci també han incrementat l' aportació. El pressupost també es nodreix d' aportacions de Turisme de Catalunya i Treball.

Entre les actuacions prioritàries incloses en el pressupost de 2010, destaca la inversió de 200.000 € prevista per a la museografia de Móra d'Ebre "El pas del Riu". L'actuació, que es realitzarà a l'aire lliure a la riba del riu, permetrà explicar el paper que va jugar l'Ebre en la batalla. Serà una interpretació suggestiva i innovadora d'aquells fets, i, alhora, incorporarà aquests escenaris de la memòria en el temps present. A banda, durant 2010 es realitzarà la museografia del centre de La Fatarella sobre "La participació internacional" i se senyalitzaran tots els municipis consorciats. També es col·locaran noves senyalitzacions a carreteres i centres urbans i es crearan nous espais de memòria a Ascó, Riba-Roja i Bot. Totes aquestes actuacions serviran per ampliar l'oferta de turisme memorial i les rutes i espais visitables dins la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya.

Però els pressupostos de 2010 també reflecteixen un gran esforç de difusió del projecte dels Espais de la Batalla de l'Ebre, especialment en la partida destinada a publicitat i en la programació d'activitats culturals. Així, el COMEBE ultima ara un ambiciós programa cultural per a 2010 que inclourà:

  • Mostra Escenaris de Memòria: cicle d'espectacles de recuperació de la memòria democràtica que inclourà concerts, teatre, poesia i cinema.
  • Exposició Fosses comunes. Un passat no oblidat: la mostra, produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat, itinerarà pels municipis del Comebe recuperant la memòria dels desapareguts
  • Jornades sobre fosses i desapareguts coincidint amb la itinerància de l'exposició
  • Presentació del Premi anual de recerca en temes de memòria democràtica per a alumnes de Secundària i Batxillerat:
  • Visites guiades gratuïtes pels Espais de la Batalla de l'Ebre i els diversos centres d'interpretació

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) aplega les administracions locals i la Generalitat amb l'objectiu de dinamitzar la zona a través del turisme cultural i la recuperació dels espais més emblemàtics de la batalla més sagnant de la Guerra Civil. L'integren la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de la Terra Alta i els ajuntaments de Corbera d'Ebre; Gandesa; Ascó, Batea; Benissanet; Bot; Caseres; Fatarella; Flix; Móra d'Ebre; Pinell de Brai; Pobla de Massaluca; Riba-roja d'Ebre i Vilalba dels Arcs.