Cercar en aquest blog

11/07/2009

Inauguren el passeig de l’embarcador de Ginestar

L'alcalde de Ginestar (Ribera d'Ebre) Josep Maria Domènech, i el director d'INCASÒL, Miquel Bonilla, acompanyats de diverses autoritats, han inaugurat avui el passeig de l'embarcador, una obra que recupera la relació del municipi amb el riu Ebre i que ofereix a Ginestar la possibilitat d'aprofitar els seus  recursos naturals i paisatgístics, tant des d'una òptica local com en el camp del desenvolupament turístic.
 
L'obra de creació del passeig és la segona fase de l'actuació que es va iniciar el 2003 amb l'arranjament de l'entorn de l'antic camp de futbol de Ginestar. Ha tingut un cost total d'uns 210.000 euros aportats íntegrament per INCASÒL.

El passeig, de 960 metres, recorre un espai que fins a la segona meitat del segle XIX estava format per un seguit de galatxos i d'illes i illons erms. La transformació progressiva d'aquest terrenys en conreus agrícoles, principalment de vinya, va deixar el poble de Ginestar a una distància considerable del riu Ebre.
 
El projecte és de l'arquitecte Carles Brull Casadó i l'ha executat l'empresa Construccions Enrique Martínez Aragonès amb la col·laboració de la biòloga Anna Ruiz Martínez i sota la supervisió de la Direcció Tècnica de Sòl de l'Institut Català del Sòl.

Un recorregut pel paisatge més genuí de la zona
 
El camí transcorre per la plana fluvial, envoltat de vinyes, en el que constitueix el paisatge més genuí de la zona. S'inicia al lloc que ocupava l'antic camp de futbol, ara parcialment enjardinat, situat sobre la primera de les terrasses fluvials (timba) que delimita amb el nucli urbà. I arribà fins a la riba del riu en el punt on està ubicat l'embarcador de Ginestar, inserit en el característic bosc de ribera.
 
El nou passeig s'ha pavimentat amb sauló compactat, que alterna trams d'amplada reduïda (2,50 m) amb àrees més amples.
 
Les àrees, disposades a distàncies regulars en els creuaments de camins, estan equipades amb bancs i fonts com a punts de descans, on es poden fer diverses activitats de lleure. També hi ha instal·lats aparells que permeten l'exercitació i manteniment físic de persones adultes.
 
Al final del passeig s'ha creat una petita zona aparcament i a la riba de l'Ebre  s'ha adequat un mirador amb terra i bancs de fusta, per a la construcció del qual s'ha aprofitat una plataforma de formigó de l'antic embarcador (fora de servei), per convertir-lo en un lloc agradable dintre del bosc de ribera, amb excel·lents vistes al riu.
 
Recuperació de la vegetació
 
En molts dels espais erms dels aiguadeixos de l'Ebre o dels creuaments de camins hi havia antigament moreres que s'utilitzaven per alimentar cucs de seda (producció important a Ginestar fins a començament del segle XX). És per aquesta raó que a les àrees del passeig es recupera aquest tipus de plantació (Morus alba "kagayamae") per a crear unes amplies illes d'ombra densa.
 
A la resta del passeig es planta una seguida de til·lers (Tilia "platyphylos"), arbre de fulla caduca que s'adapta molt bé en aquest entorn. A la zona de l'embarcador es restaura i manté el bosc de ribera amb la plantació de d'àlbers piramidals (Populus alba "pyramidalis").
 
En la primera fase de l'actuació, a l'entorn de l'antic camp de futbol, hi ha plantats lledoners (Celtis australis), arbre autòcton també de fulla caduca.