Cercar en aquest blog

11/28/2009

PRESENTACIÓ DEL INFORME DE CONJUNTURA “ANÀLISI DE L’ECONOMIA DE LES TERRES DE L’EBRE I DEL CAMP DE TARRAGONA. 3r TRIMESTRE 2009”

El president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luis Mora, ha presentat en roda de premsa l'informe de conjuntura "Anàlisi de l'economia de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona", corresponent al tercer trimestre, que elaboren les Cambres de Comerç de Tortosa, Reus, Tarragona i Valls i el Grup de Recerca d'Indústria i Territori (GRIT) de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Aquest informe també inclou l'apartat monogràfic "El turisme rural: una opció estratègica de futur per a la demarcació de Tarragona".

La presentació ha comptat amb la participació d'Agustí Segarra, catedràtic d'Economia Aplicada de la URV; Laura Roigé, vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona; i els secretaris generals de les Cambres de Reus, Joan Josep Sardà, i de Valls, Rafel Castells.

José  Luis Mora ha repassat les principals dades recollides a l'Informe i ha subratllat la necessitat de que les administracions "donin suport a les empreses d'aquí que estan aguantant la situació de crisi". En aquest sentit Mora ha demanat que "es faciliti el refinançament del deute d'aquelles empreses que no poden suportar les amortitzacions per la caiguda de la demanda dels seus productes".

Per la seva part, Laura Roigé ha destacat la importància del turisme rural "perquè permet altres fonts d'ingressos i evita la migració dels pobles a les ciutats". Roigé ha recordat "el destacat paper de les dones que regenten més del 60 per cent d'aquests establiments i fan compatible el seu treball a la casa rural amb el treball a la llar i a les feines del camp".

El secretari general de la Cambra de Reus, Joan Josep Sardà, ha recordat que "en el període 2005-2009, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre han tingut el creixement més alt de Catalunya". Segons Sardà, les potencialitats es comencen a complir i ens hem de treure del damunt el complex de zona menys desenvolupada de Catalunya".

Rafel Castells, secretari general de la Cambra de Valls, ha manifestat que una de les eines per reactivar la situació "és l'exportació cap als països que ja es reactiven". Segons Castells, "a la demarcació hi ha un esperit empresarial de lluita important" i "cal lluitar fort per la implantació de noves empreses al territori".

El catedràtic d'Economia Aplicada de la URV, Agustí Segarra, ha fet referència a la realitat territorial del Camp i l'Ebre que "està preparada per aprofitar la sortida de la crisi" i que "malgrat el increment de l'atur, té un potencial de creixement superior a la mitjana del país". Segarra ha dit que "es detecta una certa recuperació de l'optimisme de l'empresariat, més lent a les Terres de l'Ebre que al Camp de Tarragona". Agustí Segarra ha fet incidència en el monogràfic sobre el turisme rural "que genera autoestima i cohesió local i familiar, complementa les rendes, i té especial futur per a l'activitat econòmica a les Terres de l'Ebre".