Cercar en aquest blog

11/19/2009

Valoració de la primera Comissió de Seguiment de les Iniciatives del Govern per les Terres de l'Ebre

La Comissió de Seguiment d'Actuacions per a les Terres de l'Ebre es reuní per primera vegada ahir dimecres, 18 de novembre, amb l'objectiu de vetllar per la correcta aplicació dels projectes i programes que el Govern impulsa per al desenvolupament econòmic i social de les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. 

Aquesta primera reunió  de la Comissió va ser presidida pel conseller Josep Huguet. Per part del Govern, comptà també amb la presència del secretari general del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, Enric Aloy, el secretari general d'Economia i Finances, Andreu Morillas, el secretari general de Treball, Antoni Fernàndez, el secretari d'Agricultura i Acció Rural, Xavier Castella, el secretari per a la Mobilitat, Manel Nadal, el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, el secretari d'Indústria i Empresa, Antoni Soy, i el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó.  

Pel que fa a la presència dels agents econòmics i socials de les Terres de l'Ebre, i dels representants d'administracions locals, assistiran Dolors Llobet i Josep Casadó, de CCOO; Camil Ros i Moisés Fabra, d'UGT; David Queralt, d'USOC; Santiago Roselló, vicepresident de PIMEC a la comarca del Montsià; Emilio Castella, president de l'Associació de les Comarques de l'Ebre i José M. Chavarria, vicepresident primer de la Cambra de Comerç de Tortosa. 

El conseller Huguet va plantejar que les reunions plenàries de la Comissió de Seguiment mantindran un doble format, un d'àmbit nacional presidides pel propi conseller, i d'altres d'àmbit territorial, presidides pel delegat del Govern. Aproximadament, la periodicitat d'aquestes reunions serà mensual, tal com es va acordar en aquesta primera sessió  

D'altra banda, el conseller DIUE va plantejar que el treball de la Comissió ha d'anar enfocat a aconseguir els següents objectius:

  • Ampliar el suport a l'empresa existent a les Terres de l'Ebre
  • Incentivar les noves inversions empresarials, tant impulsades per empreses existents com per noves implantacions
  • Millorar les oportunitats de treball i la formació de les persones a l'atur
  • Accelerar les inversions del Govern de Catalunya a les Terres de l'Ebre
  • Desenvolupar mesures per millorar les condicions per al desplegament industrial i econòmic del nostre territori
 

En aquest sentit, també s'ha incidit en què cal, en primera instància, completar el document de partida preparat pel propi Govern amb les mesures impulsades per Departaments que no hi figuraven inicialment. D'altra banda, la Comissió estudiarà les mesures addicionals proposades pels agents econòmics i socials participants en la reunió i, a partir de l'aprovació de les mesures, s'anirà ampliant el document de partida. 

Com a resultat de les deliberacions de la Comissió, s'ha acordat dur a terme sessions informatives a primers del 2010 de l'ordre que regula el pla d'Iniciatives per al Desenvolupament Comarcal (ICD) a cadascuna de les quatre comarques. 

Comissions de Treball a les Terres de l'Ebre 

Al mateix temps, s'acordà de la comissió plenària crear Comissions de Treball en el territori específiques per analitzar i desplegar alguna de les mesures plantejades. 

Així, per la seva part, el delegat del Govern impulsarà de forma immediata, les properes setmanes, dos comissions de treball: una destinada a estudiar noves eines de formació ocupacional i professional a les Terres de l'Ebre i, una segona, constituïda per les administracions locals impulsores de vivers d'empreses (CC Baix Ebre, CC Montsià, ajuntaments de Flix, Tortosa, Gandesa i la Sénia) per garantir-ne la seva coordinació i cercar iniciatives conjuntes en l'àmbit del desenvolupament econòmic local.