Unió de Pagesos ha denunciat avui en roda de premsa la pèrdua de suport als sectors agrícoles i ramaders catalans que comportaria la proposta-esborrany de reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) europea presentada recentment pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (Elena Espinosa) a les comunitats autònomes. La davallada dels ajuts europeus a Catalunya, generada per la proposta espanyola, afectaria molt greument sectors vegetals com ara l'arròs, taronges i mandarines, oli d'oliva, cereals i herbacis de secà i regadiu, blat de moro, farratges dessecats, avellana i ametlla; així com sectors ramaders, com ara boví de llet, boví de carn i oví-cabrum.
El Ministeri proposa substituir l'actual sistema d'ajuts directes basats en referències històriques (règim de pagament únic) i les indemnitzacions compensatòries de zones de muntanya i desafavorides amb cofinançament dels estats membres (aquí Estat i comunitats autònomes), per un model d'ajuts directes a la renda. Aquest model combinaria un ajut comú base (100 euros per hectàrea de Superfície Agrària Útil i per a totes les orientacions productives) i un ajut als territoris amb dificultats naturals objectives: les actuals zones de muntanya i desafavorides. El MARM també proposa substituir les indemnitzacions compensatòries d'aquestes zones, basades en el cofinançament estatal, per un ajut únicament comunitari harmonitzat a nivell europeu que redueixi la disparitat actual en els imports d'aquests ajuts per Estat o regió.
Amb el model proposat pel Ministeri, la pèrdua de suport europeu afectaria molts sectors a Catalunya de la següent manera:
- En arròs els ajuts baixarien un 90,61%.
- En taronges i mandarines els ajuts baixarien un 72%.
- En oli d'oliva els ajuts baixarien entre el 53,4% (en zones de muntanya i desafavorides) i el 88,89% (en zones amb regadiu).
- En conreus herbacis de secà els ajuts baixarien entre el 35,45% (en zones de muntanya i desafavorides) i el 47,57% (a la resta de zones).
- En conreus herbacis de regadiu els ajuts baixarien un 70,32%.
- En blat de moro els ajuts baixarien un 77,48%.
- En farratges dessecats els ajuts baixarien un 84,87%.
- En avellana els ajuts baixarien entre el 41,64% (en zones de muntanya i desafavorides) i el 61,94%.
- En ametlla els ajuts baixarien entre el 4,71% (en zones de muntanya i desafavorides) i el 36,60%.
- En la llet els ajuts baixarien des del 66,76% (per explotacions bàsicament de boví de llet però combinada amb conreu agrícola) fins al 98% (per aquelles que són exclusivament de boví de llet).
- En el boví de carn els ajuts baixarien entre el 36,80% i el 98%, de la mateixa manera.
- En l'oví i cabrum els ajuts baixarien entre el 41,20% i el 98%, de la mateixa manera.
Unió de Pagesos també reclama que s'estableixi una autèntica xarxa de seguretat davant les crisis greus de preus per a tots els sectors productius europeus, que complementi els instruments actuals d'intervenció i gestió de mercats; el sindicat considera insuficient la proposta del Ministeri ja que es basa en uns mecanismes que ja existeixen però que s'han mostrat ineficaços per la totalitat de sectors. De fet, només preveuen un mecanisme extraordinari, en mans de la Comissió Europea, per caigudes greus de preus únicament pels sectors del sucre, el llúpol, el boví de carn, la llet i els productes làctics i l'oví i cabrum de carn.
Unió de Pagesos demana a la ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, que modifiqui la proposta espanyola de reforma de la PAC, ja que no només està basada en el desconeixement més absolut del teixit productiu agrícola i ramader català; sinó que a més tindria greus conseqüències per la viabilitat de molts d'ells. Pel sindicat el Ministeri també demostra una manca flagrant de perspectiva política a nivell europeu: la proposta presentada agreuja també la majoria de països europeus i Espinosa presenta una proposta inviable ja que no aconseguiria la majoria qualificada que requereix el Consell de Ministres. El sindicat reclama a la ministra Espinosa una proposta eficaç i viable de reforma de la PAC que millori la renda agrària i garanteixi la seva viabilitat a casa nostra.