Data i hora: 17 d'abril – 19h.
Lloc: Teatre de Vilalba dels Arcs, al centre d'interpretació "Les Veus del Front" dels Espais de la Batalla de l'Ebre.
Preu: Gratuït
Sobre Alícia ja no viu aquí
L'obra de teatre "Alícia ja no viu aquí" dirigida per Josep Galindo es farà al teatre del Centre d'Interpretació "Soldats a les trinxeres" de Vilalba dels Arcs. Aquest Centre d'interpretació, a través d'una sèrie d'elements museogràfics (plafons explicatius, un punt digital interactiu, un audiovisual, fotografies, exposició d'estris i materials diversos), ens apropa a la duresa de la vida quotidiana dels soldats al front durant la batalla de l'Ebre. Es tracten aspectes com l'alimentació, el vestir, la higiene, el lleure i, evidentment, les tasques bèl·liques: vigilar, defensar i atacar.
Fotografia d'Àlex Carmona
Alícia ja no viu aquí (la dona a Espanya 1939-1981) és un espectacle creat i dirigit per Josep Galindo i Pablo Ley, impulsors del Projecte Galilei. L'objectiu d'aquest projecte va ser crear un tipus de teatre en el qual els processos de dramatúrgia i direcció estiguin integrats des del començament de forma orgànica. En aquest sentit, la col·laboració entre Josep Galindo i Pablo Ley va començar al llarg del 2003 durant la creació de l'espactacle Homenatge a Catalunya, a partir de l'obra de George Orwell i des d'aleshores han creat espectacles com La ruta blava de Sagarra i La Maternitat d'Elna basat en l'obra d'Assumpta Montellà.
Alícia ja no viu aquí té com a objectiu realitzar un retrat impressionista de la imatge de la dona durant el temps de domini franquista. S'inicia el 1939, des del moment de la derrota de la República, i acaba el 1981, any en el qual, ja en democràcia, es produeix l'intent de cop d'estat involucionista del 23 F. Aquest espectacle ressegueix la història de la dona al nostre país al llarg d'unes dècades de submissió d'aquesta als poders fàctics: a l'home, la família, l'església, la policia, l'estat, la premsa, la publicitat, etc.
Cal situar el gènere d'aquest espectacle entre el cabaret literari i el teatre document ja que una part molt important de la documentació sobre la qual es planteja l'espectacle la constitueixen les cançons que, tot parlant de la dona, la presenten dècada a dècada sota aspectes sociològicament ben determinats per les circumstàncies concretes de cada època.
Josep Galindo
Director teatral llicenciat en Filologia Anglesa per la Universitat de Barcelona. Actualment és co-director d'Eòlia, dóna classes de direcció d'actors a la Universitat Ramon Llull (Blanquerna). I és cofundador de la companyia Projecte Galilei. La seva experiència teatral abarca diverses disciplines i àrees professionals, com ara la direcció, la dramatúrgia, i la traducció. El 2008 crea, juntament amb Pablo Ley, la companyia teatreal Projecte Galilei, el primer projecte de la qual és La maternitat d'Elna (estrenat al Museu de l'Exili de La Jonquera i, a Barcelona, al Club Capitol). Entre els últims projectes realitzats amb Projecte Galilei cal destacar La ruta blava, a partir de l'obra homònima de Josep Maria de Sagarra, que s'estrenarà al Teatre Romea en el marc del Festival Grec 2009.
Pablo Ley Fancelli
Dramaturg llicenciat en Història de l'Art per la UB. Ha estat crític teatral a l'ABC (1990-1992) i El País (1995-2004). Ha impartit classes de Periodisme Cultural a la Facultat de Ciències de la Informació de la UAB (1999-2001). És cap del Departament de Dramaturgia de Eòlia des de 2003-2004. El 2008 crea, juntament amb Josep Galindo, la companyia teatral Projecte Galilei.
Sobre La Mostra d'Espectacles de Memòria
Aquesta Mostra d'Espectacles de Memòria que engeguem des del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre té com a objectiu principal difondre aquests espais, en aquest cas, a través d'un seguit de propostes artístiques. Volem arribar a nous públics, interessats en el coneixement de la memòria democràtica i públics interessats en l'art i en la cultura. Volem que s'acostin als Espais de la Batalla de l'Ebre amb la inquietud de trobar uns vestigis i uns centres que els permetin reflexionar sobre el nostre passat col·lectiu, tot gaudint d'uns espectacles que reforçaran aquesta reflexió i la projectaran més enllà del que va ser la Batalla de l'Ebre i la Guerra Civil, adonant-se de les múltiples connexions existents entre aquests espais i els seus protagonistes i els que van continuar lluitant durant el franquisme i la Transició, ja fos des dels escenaris, des de la literatura i la cultura popular o des de la seva condició de dona.
Sumats a aquest objectiu de difondre els Espais de la Batalla de l'Ebre n'hi tenim d'altres. Oferim una programació cultural també per la població local que ha de permetre consolidar els lligams entre el projecte dels Espais de la Batalla de l'Ebre i aquesta població, les seves institucions i les seves entitats. També oferim un producte que esdevindrà un valor afegit per al turista que visita la zona, justament en l'època de l'any de màxima afluència.
En definitiva, la socialització de la memòria a través de l'art esdevé el motor que impulsa aquesta mostra. L'art, en totes les seves expressions, sempre ha estat una eina per lluitar contra la desmemòria, per generar emocions, reflexions, coneixements. Aquesta mostra d'espectacles on s'uneixen uns espais històrics amb una gran significació, els Espais de la Batalla de l'Ebre, i uns artistes que han creat els seus espectacles utilitzant elements comuns del nostre passat, que formen part de la nostra memòria democràtica i que han estat clau en la llarga i difícil lluita contra el franquisme. Tots aquests espectacles, representats en uns espais de memòria ara convertits en escenaris per a la cultura, en ajuden a construir un futur per al passat.
PROGRAMACIÓ COMPLETA DE LA MOSTRA
- Marc Parrot. 50nc. Concert homenatge 50 anys de la Nova Cançó. 27 de març. 19h. Cinema de la Unió Social de Flix. Marc Parrot
- Amic Xesco. Homenatge a Xesco Boix. Espectacle infantil de Toni Giménez 10 d'abril – 18h. Espai històric del Castell de Móra d'Ebre.
- Alícia ja no viu aquí – Obra de teatre del Projecte Galilei. 17 abril – 19h. Vilalba dels Arcs (Teatre – C.I. Soldats a les Trinxeres).
- Sol i soldó - Espectacle poètic i musical amb Albert Roig, Carles Santos i Perejaume. 24 d'abril – 19h. Pinell de Brai (C.I. Les Veus del Front).
- Contes i revoltes de l'Ebre: Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. 1 de maig – 20:00h. Espai històric del Poble Vell de Corbera d'Ebre