Cercar en aquest blog

4/08/2010

LA CAMBRA DE COMERÇ DE TORTOSA ACULL LA CONFERÈNCIA “SITUACIÓ POLÍTICA I ECONÒMICA”, A CÀRREC DE JOSEP ANTONI DURAN I LLEIDA

En el marc del 3r cicle de conferències "Economia i empreses a les Terres de l'Ebre: projecció i futur", la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa ha acollit la conferència "Situació política i econòmica", a càrrec de Josep Antoni Duran i Lleida, president del grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats i del comitè de govern d'Unió Democràtica. Aquesta conferència tanca la tercera edició del cicle de conferències de la Cambra Oficial de Comerç de Tortosa, que ha comptat amb la participació d'Artur Mas, dels consellers Jordi Ausàs i Antoni Castells; de Sandro Rosell, de Joan Ridao i d'Alícia Sanchez Camacho.

Abans de pronunciar la conferència, que ha comptat amb l'assistència de prop de dues-centes persones, Josep Antoni Duran i Lleida s'ha reunit amb el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luis Mora, amb els membres del plenari de la Cambra i amb diferents empresaris del territori. Durant la reunió, José Luis Mora ha exposat el tema de la financiació de les empreses, "sobre tot les que han fet inversions els últims anys amb crèdits ICO i que ara es troben amb amortitzacions que no poden fer-hi front". Segons Mora, "s'hauria de buscar fórmules per allargar el termini d'amortització de manera que les empreses tinguin més liquiditat i no s'ofeguin financierament". El president de la Cambra també ha fet referència a "les dificultats que pateixen moltes petites i mitjanes empreses per la morositat de les diferents administracions". José Luis Mora, ha reiterat, una vegada més, la necessitat de l'aturada dels trens Euromed a l'estació de l'Aldea, ha demanat el suport "a la llei de vegueries, en especial a la vegueria de les Terres de l'Ebre", i "al corredor del mediterrani i a una futura estació de l'AVE a les Terres de l'Ebre". Mora també ha reivindicat "l'impuls a la navegació fluvial perquè el riu Ebre vertebra les Terres de l'Ebre i és una font de riquesa natural i turística". Josep Antoni Duran i Lleida s'ha compromès a presentar aquestes exigències i reivindicacions en les diferents reunions i propostes del seu grup parlamentari amb els responsables del govern de l'Estat i també hi ha afegit el compromís per facilitar una reunió amb el ministre de Foment amb els representants de l'opció catalana de l'A68. Segons Duran, "les Terres de l'Ebre són una cruïlla logística importantíssima i un punt neuràlgic de futur".

En declaracions als mitjans de comunicació, Josep Antoni Duran i Lleida ha demanat al govern central que concreti el Pla d'Infraestructures de 17.000 milions d'euros que ha presentat avui. Segons Duran, "és un pla al qual donem la benvinguda perquè tot el que sigui invertir en infraestructures és positiu perquè ajudarà a la competitivitat de les nostres empreses, però demanem al govern que concreti, perquè tenim la sensació que avui hi hagut més melodia que no pas lletra a l'hora de presentar aquest nou pla". Segons Duran "convé saber realment com es pensa aplicar i a on van dirigides aquestes infraestructures sense oblidar la reivindicació de CiU de si compta aquest pla amb l'Eix Mediterrani". En aquest sentit ha destacat que "sabem que el 70% va per ferrocarril i que l'altre 30% van per a altres infraestructures, però voldríem saber què es vol fer en ferrocarril, si només és continuïtat d'AVE o s'està pensant en noves infraestructures. Duran ha afirmat que "des de CiU volem saber de quina manera afecten aquestes infraestructures a Catalunya perquè no cal oblidar que el nostre Estatut té una disposició addicional tercera que diu que l'Estat quan inverteix en infraestructures ha d'invertir en un percentatge equivalent a l'aportació del PIB català al conjunt de l'Estat". Duran ha explicat que per CiU l'Eix Mediterrani és importantíssim per al futur i que "afortunadament, avui València i Catalunya tenim una mentalitat idèntica. Avui l'empresari valencià és tan defensor com el català d'aquest eix euromediterrani".

Durant la conferència sobre la situació política i econòmica, Josep Antoni Duran i Lleia ha destacat que la situació de crisi "és profunda", com ho demostra "l'elevada taxa d'atur, principal conseqüència de la crisi" i la "destrucció del teixit empresarial". Segons Duran, cal "deixar de banda les posicions partidistes dels dos grans partits que situen la crisi econòmica en el terreny de la confrontació política".

Pel que a les aportacions del seu grup parlamentari, Duran ha destacat que la llei de la morositat "és positiva, però té el punt feble del finançament dels ajuntaments". A més, segons Duran, cal afrontar altres aspectes amb reformes estructurals com la reforma laboral, la reforma del sector energètic i la reforma del sector educatiu que "doni més valor i dignifiqui la formació professional". Duran també s'ha referit a la reforma de les pensions i ha afirmat que "la principal política social és que la gent tingui treball". Segons Duran "hem viscut per sobre de les nostres possibilitat i en el futur cal més corresponsabilitat perquè no podem esperar-ho tot de l'Estat". Per això Duran ha reivindicat la necessitat de recuperar amb l'educació "valors com l'esforç, l'autoritat i la disciplina".

Josep Antoni Duran i Lleida ha recordat que "cal ajudar a qui crea riquesa: l'emprenedor, el petit empresari i l'autònom", per fer possible "unes empreses més productives i competitives". En aquest sentit, també ha fet referència a la internacionalització de les empreses perquè "ara comencen a reflotar els sectors que exporten". En aquest sentit, Duran i Lleida ha subratllat que el decret llei que aprovarà aquest divendres el govern de l'Estat de mesures contra la crisi "és necessari, però insuficient. No és el que nosaltres desitjàvem dels pactes de Zurbano, que tampoc eren el pacte d'Estat que haviem proposat"