El delegat del Govern, Lluís Salvadó, ha presidit aquest dimecres 21 d'abril, la sessió plenària de la Comissió pel control del cargol poma, en què s'ha fet una valoració de les actuacions dutes a terme des del mes d'agost de 2009 i fins el març de 2010, alhora que s'han apuntat les mesures del pla de lluita que han de continuar enguany.
Des del moment que es va tenir coneixement de l'existència del cargol poma (Pomaceus canaliculata) a les zones agrícolas i canal de reg del Delta de l'Ebre, la Generalitat juntament amb l'ADV de l'arròs, les comunitats de regants i les cooperatives arrossaires, van establir un Pla de mesures per frenar la seva expansió i eradicar-lo.
Les principals propostes d'actuació, que establia el Pla per la lluita contra el cargol poma, passaven per la retirada dels exemplars adults i postes, l'aplicació de tractaments en la vegetació dels marges per reduir la densitat d'exemplars i la realització d'assajos amb productes fitosanitaris.
Així, des de l'agost de 2009 fins el març de 2010, s'han s'han retirat 37.000 exemplars i 20.000 postes, mitjançant les tasques dels treballadors de la Comunitat de Regants i també de la brigada, contractada mitjançant un Pla d'Ocupació, en què durant 3 mesos, 12 peons i un tècnic s'encarregaren de la recollida manual d'exemplars dels cargols adults i les seves postes.
Unes tasques de neteja que s'han dut a terme a 118km de canals i sèquies, des de l'ermita de l'Aldea fins al final de la Sèquia mare, dels quals només 70km tenien presència d'exemplars, a més de 2km de riu.
D'altra banda, aquests mesos s'han assecat 3.931Ha d'arrossars de l'hemidelta esquerre, compatibilitzant-ho amb el manteniment de les mesures agroambientals, la qual cosa amb les baixes temperatures, ha comportat que la mortalitat natural durant el passat hivern s'estima en un 44%.
A més, aquestes actuacions s'ha complementat amb l'ús de maquinària per destruir els exemplars de cargol poma i cremes controlades de la vegetació de les sèquies de Capítol i Barques i del fons d'alguns desguassos a la zona de Tudó, i també a la zona de la bassa de les Olles.
En aquest sentit, les mesures dutes a terme fins a març de 2010, que han comptat amb un pressupost de més de 300.000€, han estat valorades com a "molt positives" ja que han permès reduir un 90% la població existent i "situen sota control la plaga del cargol poma, tot i que caldrà treballar intensament tot el 2010 perquè serà un període fonamental per a aconseguir l'èxit del procés" destacava el delegat del Govern.
De fet, s'ha constatat l'afectació puntual d'algun arrossar, probablement des de fa 3 o 4 anys, amb una presència significativa de cargol i, per tant, des de la Comissió de control s'aposta per continuar els treballs i doblar els esforços.
Així, la Comissió de control ha determinat les mesures que s'aplicaran enguany del Pla de lluita contra el cargol poma al Delta de l'Ebre.
Ha establert que es dotarà d'una brigada de treball durant tot l'any i una embarcació per actuar sobre el riu, que dirigiran els membres de la comissió tècnica, que continuaran els treballs de destrucció de postes i recollida manual d'adults.
També preveuen fer assajos de productes zoosanitaris, que actualment estan treballant des de l'IRTA i amb els resultats dels quals el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) durà a terme en unes setmanes una sessió informativa amb els arrossaires de la zona afectada.
Alhora es provaran trampes; treballaran en la desbrossada i crema de vegetació del marge esquerre del riu, i s'estudiarà la viabilitat de practicar inundacions controlades a les sèquies amb aigua de mar durant l'hivern, per la intolerància salina de l'espècie, i la possibilitat d'assecar camps la propera temporada
Atentament,
Àngels Caparrós
cap de Premsa i Protocol
Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre
c/ Montcada, 23. Palau Abària
43500 - Tortosa
977441234
695356336