La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha renovat el Consell Rector de l'organització en el marc de la XXVII Assemblea General feta, avui al matí, en el municipi de Palafolls. En concret, han anat a elecció la meitat dels catorze càrrecs que integren la junta rectora i que representen la totalitat dels sectors productius amb presència a Catalunya junt amb tres grups específics.
L'Assemblea ha aprovat el relleu en la titularitat de les branques d'arròs i de subministraments. Així, s'incorporen Josep Miquel Fábregas -en representació de la cooperativa Càmara Arrossera del Montsià, d'Amposta- i Josep Lluís Escuer -per Actel, de Lleida.
En la resta de sectors productius ha imperat la continuïtat. Josep Pere Colat, president de la FCAC, ha estat reelegit titular de la branca de vi en representació de la cooperativa Agrícola de Corbera d'Ebre. En la resta de branques, Joan Segura (Camp Foment Maialenc, de Maials) continua al capdavant de l'oli d'oliva; Ramon Sarroca (Almenar Fruits, d'Almenar) es manté com a titular de fruita i horta; Ferran Sabater (Corma, de Premià de Dalt), a flor i planta; i Lluís Roig (Agrícola de Sant Jaume dels Domenys), a les seccions de crèdit.
Donat que la branca del president de la FCAC, Josep Pere Colat, ha anat a elecció, està previst ratificar la seva presidència de l'organització en una reunió específica de Consell Rector que es durà a terme en els pròxims dies.
El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, i el secretari general de la Conselleria d'Agricultura, Xavier Castella han presidit l'acte de cloenda de l'Assemblea, a la qual han assistit uns 300 representants de cooperatives agràries d'arreu del territori. També han assistit nombrosos representants del Govern català, el Parlament i organitzacions sectorials.
Dades del cooperativisme agrari
Junt amb l'informe de la gestió feta i el pla d'actuació previst per a l'any en curs, en el marc de l'Assemblea també s'han presentat les dades de l'últim Anuari socioeconòmic de les cooperatives agràries de Catalunya, corresponent a l'any 2009.
L'agroindústria cooperativa catalana factura uns 1.360 milions d'euros, aglutina 71.300 socis de 249 empreses cooperatives i dóna ocupació a prop de 4.500 treballadors, segons es posa de manifest en l'Anuari sociecònomic. La participació de les cooperatives sobre la Producció Final Agrària de Catalunya és d'un 35% i la facturació per treballador se situa en 317,8 milers d'euros, per damunt de la mitjana de la indústria agroalimentària (273 milers d'euros per treballador).
Un 59,4% del total de la facturació -uns 809 milions d'euros- l'aglutinen les 75 cooperatives amb activitat a les comarques de Lleida. Les 76 cooperatives del Camp de Tarragona concentren el 13% del volum de negoci –178 milions d'euros- als quals s'han de sumar els 119 milions de les 46 cooperatives de les Terres de l'Ebre, el 8,7% del total. A les comarques de Barcelona hi ha 30 cooperatives sòcies que facturen 174 milions d'euros i a les de Girona, 22 cooperatives amb 80 milions.
Es constata la implantació de les cooperatives d'oli d'oliva –a l'elaboració del qual s'hi dediquen 124 cooperatives-, fruita seca –amb 107 cooperatives-, vi –84 cooperatives-, fruita dolça i cítrics –que sumen 67 cooperatives-, cultius herbacis -56 cooperatives-, pinsos -25 cooperatives-, ramaderia -17 cooperatives-, llet -15 cooperatives- i horta -11 cooperatives.
En altres casos com l'arròs i la planta ornamental, el fet que el nombre de cooperatives que s'hi dediquen no sigui elevat no és significatiu d'una manca de representativitat del sector sinó, bé al contrari, es tracta de sectors en què unes poques empreses concentren bona part de la producció a nivell de Catalunya.
Una quarta part de les 249 cooperatives productores disposen de certificacions de qualitat dels seus productes i prop del 30% de les cooperatives exporten els seus productes. El volum mitjà d'exportació se situa en 1.738.6000 euros.