El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, i el director territorial de Salut, Albert Gomez, han presentat avui la reestructuració dels Punts d'Atenció Continuada a les Terres de l'Ebre que "permetrà reduir la despesa aproximadament un 10% però mantenint l'atenció a les persones amb qualitat".
En aquest sentit, Xavier Pallarès ha destacat que "s'han recollit les propostes dels professionals de la sanitat i també hem consensuat amb ajuntaments i administració per establir el millor servei d'emergències, a més si en algun cas és necessari s'adaptaran les millores que calgui"
Així, la reestructuració plantejada és "tècnicament i sanitàriament assumible però, ens permet reduir entre un 9 o 10% el pressupost de 39 milions d'euros que és el que destina l'ICS a l'atenció primària", ha explicat Albert Gomez que afegia "de fet, són petits canvis que ens permeten estalviar, donant garanties a tota la població de les Terres de l'Ebre"
Tot el conjunt, juntament amb els hospitals d'aguts i de crònics de la Regió, garanteixen als ciutadans el bon funcionament dels dispositius assistencials sanitaris, tant per patologies agudes com cròniques.
Concretament, la reestructuració per comarques, que afecta als serveis d'atenció primària durant les nits i caps de setmana, serà la següent:
Ribera d'Ebre:
- ABS Móra integra l'equip d'atenció primària a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre a la nit i els caps de setmana. Són 2 equips de guàrdia: un atenció domiciliària i l'altre servei a l'hospital
- Flix manté sempre 1 equip (metge + infermer) i un altre equip de servei localitzat
- Unitat de Suport Vital Avançat manté el servei diürn d'infermeria i el nocturn comptarà 1 equip complert (metge + infermer)
Terra Alta:
- CAP Gandesa manté el servei d'1 metge i 2 infermers
- CAP Horta manté el vehicle de suport vital bàsic amb 1 metge
- CAP Batea comptarà amb el vehicle de suport vital bàsic nocturn
Baix Ebre:
- Deltebre manté els serveis establerts i assumeix l'atenció d'emergències de Sant Jaume d'Enveja
- St. Jaume d'Enveja tindrà un dispositiu d'ambulància nocturn, mentre que el CAP romandrà obert els caps de setmana 2 hores per atendre serveis bàsics
- CAP Aldea, que dóna servei a Camarles i l'Ampolla, ubicarà el vehicle d'atenció medicalitzada. El metge i la infermera, atendran els serveis d'emergències de 00.00h a 08.00h.
- CAP Ametlla manté els serveis i també el reforç durant el període d'estiu. A més s'integra el dispositiu SUM municipal que dona servei a les urbanitzacions disperses pel terme
- CAP Temple manté els 2 serveis (2 metges + 2 infermers) reforçats amb metges residents. A més de dilluns a dijous cobreixen les emergències de nit de Xerta
- CAP Xerta manté el servei actual (1 metge + 1 infermer) també divendres nit i els caps de setmana i festius 24 hores
Montsià:
- CAP Santa Bàrbara queda amb 1 metge, i 1 zelador que assumeix l'Ajuntament, totes les nits, dissabtes, diumenges i festius 24 hores
- CAP Amposta manté els serveis, que funcionen des de fa temps integrats a l'Hospital comarcal
- ABS la Ràpita – Alcanar manté els serveis durant el període d'estiu, amb 2 equips (2 metge + 2 infermers) a la Ràpita i 1 equip (1 metge + 1 infermer) a Alcanar. També manté el reforç a les Cases d'Alcanar. La resta d'any es reduirà un dels equips del CAP la Ràpita
- CAP Ulldecona és manté igual 1 servei (1 metge + 1 infermer), que inicien l'activitat d'Atenció Continuada a les 22h
- CAP Sénia manté 1 metge i 1 infermer, que inicien l'activitat d'Atenció Continuada a les 22 hores.
Codi PPT i Xarxa 3
La xarxa3 garanteix "una visió integral i en xarxa d'aquelles emergències sanitàries que produeixen el major nombre de morts anuals, que són l'infart, el qual fa uns 2 anys que funciona, l'ictus que en fa 4, i el politrauma (PPT). Aquest darrer s'està implementat actualment" – comentava el director territorial de Salut.
Concretament, el Codi PPT té com a objectiu garantir l'atenció urgent, regular els fluxos per arribar abans al centre útil, que és "aquell hospital on tenen tots els mitjans necessaris per a cadascuna de les urgències mèdiques que es presenten, per això els hospitals donen a temps real la disponibilitat que tenen i permet també la sectorització per evitar la saturació d'un determinat centre" ha explicat la coordinadora del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), Àfrica Montero. En aquest sentit, la Xarxa 3 estableix la capacitat de cada hospital per atendre les diferents emergències.
Albert Gómez feia una crida a la ciutadania perquè cal que "ens acostumem a utilitzar el 061 per qualsevol emergència mèdica, ja que ells centralitzen els dispositius implicats de bombers, mossos i urgències mèdiques"