Cercar en aquest blog

5/16/2012

Unió de Pagesos demana a Agricultura que es permeti la producció de blat de moto ecològic a Catalunya

Unió de Pagesos, juntament amb la Federació de Cooperatives Agràries
de Catalunya i l'Associació d'Empreses Ecològiques AE2, demanarà al
departament d'Agricultura que faciliti la producció de blat de moro
ecològic a Catalunya, i que per això modifiqui el Programa de foment
de la producció agroalimentària ecològica 2012-2014 que presentarà
demà el conseller Josep Maria Pelegrí. Aquesta petició es formalitzarà
en la propera Taula Sectorial Agrària de Producció Ecològica, que se
celebrarà el proper 25 de maig.



El sindicat recorda que Catalunya, tot i tenir les condicions
agroclimàtiques adequades, no pot produir blat de moro ecològic perquè
la producció queda contaminada pel blat de moro transgènic i, per
tant, deixa de ser apte per a ser emprat per a la producció ecològica.
Aquest fet provoca que la producció catalana de blat de moro ecològic
sigui merament testimonial. Les reiterades contaminacions han fet que
la pagesia ecològica en deixés de produir en no poder-ne treure el
valor afegit de la certificació ecològica.



Els productors han d'importar d'Itàlia tot el blat de moro ecològic
que necessiten per a la producció de monogàstrics ecològics (porcs i
aviram). Aquest fet suposa, per una banda, que s'afavoreix la
producció d'emissions de CO2 perquè cal transportar d'Itàlia fins aquí
tot el blat de moro que es fa servir per a fabricar el pinso per a
l'alimentació de porc, aviram de carn i aviram d'ous produïts aquí.
D'altra banda, suposa un encariment dels costos de producció que ha de
suportar la pagesia ecològica catalana, motiu que la fa ser menys
competitiva. A més, aquest increment de costos acaba repercutint en
els consumidors.



Unió de Pagesos recorda que el cost de transportar blat de moro
ecològic d'Itàlia és d'entre 50 € i 60 € per tona. Això, per a una
granja de 5.000 gallines suposa un sobrecost en pinso d'uns 516 € al
mes, i per al consumidor que compri ous ecològics catalans, un
increment del preu de 5 cèntims d'euro per dotzena d'ous.



També cal tenir en compte que la impossibilitat de produir blat de
moro ecològic a Catalunya fa que fugin del sector agrari català uns
ingressos que es podrien quedar aquí; actualment, el preu en origen
del blat de moro ecològic és de 360 € per tona, mentre el blat de moro
convencional costa 220 € per tona.



Aquesta reclamació ja va ser comunicada a Agricultura per part d'Unió
de Pagesos, la Federació  de Cooperatives Agràries de Catalunya i
l'Associació d'Empreses Ecològiques AE2 en el marc d'una reunió
bilateral que van tenir el passat 10 de maig amb el director general
d'Agricultura, Miquel Molins, i el subdirector d'Agricultura, Joan
Gòdia. Les entitats van proposar dues opcions per permetre la
producció de blat de moro ecològic a Catalunya: delimitar zones
lliures de transgènics al territori i/o que les multinacionals de
llavors transgèniques es facin càrrec d'indemnitzar els pagesos
ecològics catalans que haguessin quedat contaminats pel lucre cessant
que la contaminació els hagués provocat. De moment, l'administració es
va comprometre a organitzar una jornada per debatre com es pot
facilitar la producció de blat de moro ecològic a Catalunya.



Les tres entitats, tot i que valoren positivament aquest primer pas
donat pel Departament per aconseguir-ho, reclamen que es posin els
mecanismes necessaris per garantir la producció de blat de moro
ecològic a Catalunya, per reduir les emissions de CO2, per millorar la
competitivitat del sector ecològic català i per reduir els preus al
consumidor català de productes ecològics.