Cercar en aquest blog

6/20/2013

Comença el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte al Montsià

A partir d'aquest mes de juny 2.800 homes i dones d'entre 50 i 69 anys del Montsià rebran a casa seva una carta en què se'ls convida a participar en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. Ara fa un any que va començar la implantació del Programa a la Regió Sanitària Terres de l'Ebre.

 

El mètode de cribratge es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. Totes les persones que tenen entre 50 i 69 anys reben una carta a casa seva on se'ls explica el programa i se'ls informa de com poden participar-hi. Els que així ho desitgin s'han de dirigir al Centre d'Atenció Primària (CAP) on els donaran un kit amb un recipient per dipositar la mostra de femta i les instruccions de com cal conservar-la fins que la porti de nou al CAP. Aleshores s'enviaran les mostres per analitzar i es comunicaran els resultats personalment. Si són negatius, que seran la majoria dels casos, es convidarà el ciutadà o la ciutadana a tornar a participar en el programa d'aquí a dos anys. En cas que l'anàlisi sigui positiva, els participants seran informats degudament i se seguirà el protocol establert en aquestes situacions, que inclou la realització d'una colonoscòpia.

 

El Programa es va començar a desplegar fa un any a l'àrea bàsica de salut de Tortosa Est. A dia d'avui ja s'està implementant a les dues àrees bàsiques de salut de Tortosa i a l'àrea bàsica de l'Aldea – Camarles - Ampolla. Properament s'hi incorporaran les àrees de l'Ametlla - El Perelló i Deltebre. La participació global està al voltant del 60% amb 6.200 persones. En aquests moments la taxa de detecció de càncer està essent de 6,5 per cada 1.000 persones participants i és una mica superior entre els homes que entre les dones.

 

Cal tenir present que aquest Programa està adreçat a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors. A Catalunya es diagnostiquen cada any uns 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte, la majoria dels quals es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent en la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per completar aquesta progressió és llarg, probablement deu anys o més, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic. Atès que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. La prova de detecció de sang oculta en femta és l'única que ha demostrat ser eficaç en assaigs controlats aleatoritzats. Actualment a la Regió Sanitària Terres de l'Ebre es diagnostiquen més de 170 nous casos d'aquest càncer cada any.