Avui s'ha presentat el projecte "La meva família m'acull", que promociona la figura acollidora de familiars com ara avis, tiets o germans en aquells infants i adolescents que no poden estar amb els seus pares
|
El Departament de Benestar Social i Família reforçarà el paper de la família extensa en l'acolliment d'infants i adolescents tutelats per la Generalitat a la comarca del Montsià. La directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència del Departament de Benestar Social i Família, Mercè Santmartí, i el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Martín, han presentat el projecte "La meva família m'acull", que promociona la figura acollidora de familiars com ara avis, tiets o germans en aquells infants i adolescents que no poden estar amb els seus pares.
Quan un nen o una nena es troba en una situació de desemparament, el Departament de Benestar Social i Família, a través de la Direcció General d'Atenció a la Infància (DGAIA), n'assumeix temporalment la tutela fins que es resol la situació que ha portat a prendre aquesta mesura. En aquest casos, l'infant o l'adolescent ha de deixar de conviure amb els seus pares i la DGAIA li busca un entorn més adequat per al seu desenvolupament, ja sigui un acolliment en família extensa –avis, tiets, germans grans–, un acolliment en família aliena o passar a conviure a un centre residencial.
L'acolliment en família extensa és la mesura protectora que millors resultats obté, sempre que sigui aplicable, i preval sobre l'acolliment en família aliena i l'acolliment en un centre. La voluntat del Departament de Benestar Social i Família és ampliar aquest suport i desplegar, si la seva avaluació és positiva, el projecte "La meva família m'acull" de forma progressiva per tot el país.
| Montsià | Catalunya |
Infants acollits en família extensa | 46 | 2400 |
Total d'infants tutelats | 100 | 7168 |
A principis de mes, a la comarca del Montsià, es va posar en marxa aquest programa, i s'afegirà als territoris i ciutats on ja s'està aplicant: el districte de Sant Martí i Nou Barris de Barcelona, les ciutats de Badalona, L'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Lleida, Reus i Girona, la comarca de La Selva i la resta de comarques de les Terres de l'Ebre. Fins avui, en aquests territoris s'ha atès un total de 695 infants i a 547 famílies acollidores extenses.
En aquestes localitats s'ha creat un equip específic format, com a mínim, per un psicòleg o psicopedagog i un treballador social, amb l'objectiu de fer la valoració de les possible noves famílies acollidores extenses i el seguiment de les actuals d'oferir-los, entre d'altres, una formació en grup per preparar-les per totes les situacions que poden sorgir durant l'acolliment, ja sigui en la fase d'acoblament, en el retorn de l'infant amb la seva família o en satisfer les seves necessitats afectives i socialitzadores. En el cas del Montsià, el personal que gestiona aquest programa conforma el Servei d'Integració en Família Extensa (SIFE). Fins ara totes les famílies acollidores extenses de les Terres de l'Ebre eren ateses des del Consell Comarcal del Baix Ebre. Amb la incorporació d'aquest personal específic, el Consell Comarcal del Montsià reforça el suport a les famílies d'aquest territori.
Objectius del programa
"La meva família m'acull" es pot resumir en tres grans objectius:
- Garantir que tots els infants i adolescents puguin ser acollits per la seva família extensa, sempre que s'hagin de separar dels seus pares, que tinguin família extensa, que aquesta hi estigui interessada i que hi hagi les condicions adequades per fer-ho
- Assegurar l'èxit de l'acolliment dels nens i nenes per part dels seus familiars
- Ampliar l'abast del projecte a altres territoris de Catalunya, si així ho aconsella el resultat de la seva avaluació.