Cercar en aquest blog

11/25/2013

ENEL SOLE I ENDESA S’ADJUDIQUEN EL CONTRACTE D’IL·LUMINACIÓ PÚBLICA EFICIENT DE MÓRA D’EBRE

Enel Sole i Endesa han resultat adjudicatàries del primer contracte de concessió de la gestió de l’enllumenat públic a Catalunya, en concret, del municipi de Móra d’Ebre, a la Ribera d’Ebre, sota la modalitat d’empresa de serveis energètics. Aquest contracte contempla que ambdues empreses realitzaran la inversió necessària per a la renovació tecnològica de l’enllumenat públic i, alhora, s’encarregaran de l’operació i manteniment del servei durant els pròxims 12 anys.

En aquest sentit, Enel Sole i Endesa realitzaran en el municipi tarragoní la renovació de 1.283 punts de llum, el que suposa el 84% del total instal·lat. En conjunt, s’instal·laran 420 lluminàries de tecnologia LED Archilede High Performance, les quals suposen el 33% del total de llums del municipi. Alhora, aquest canvi de lluminàries implica un estalvi del 52% de la potència total instal·lada, més un altre del 51% en consum d’energia. Així mateix, s’estima que es produirà una reducció d’emissions de gairebé 126 tones de CO2 a l’any.

Com a part del projecte, es contractarà mà d’obra local per a realitzar els treballs de manteniment i instal·lació, fet que contribueix al desenvolupament regional i dinamitza l’activitat de pimes de la localitat.

Igual que altres municipis que es gestionen en règim d’ESE (Empresa de Serveis Energètics), el projecte d’aquest municipi de les Terres de l’Ebre serà motoritzat des del Smart Grid Service Center, el centre de serveis per a ciutats intel·ligents d’Endesa. Des d’aquest centre de control es gestiona i motoritza, a més dels projectes d’enllumenat eficient, la infraestructura de recàrrega per a vehicles elèctrics instal·lats per Enel i Endesa a Espanya fins l’actualitat. Així mateix, s’experimenta amb microxarxes, i s’analitzen i es proven nous serveis per a les ciutats del futur.

La tecnologia promoguda per Enel Sole i Endesa es basa en l’ús de làmpades eficients amb control intel·ligent de cada punt de llum. Amb això, s’incrementa la qualitat de la llum i es produeix un considerable estalvi energètic. D’aquesta manera es veu incrementada la vida mitjana útil de les làmpades‒ les quals tenen una durada de més 60.000 hores‒ i es guanya en flexibilitat, ja que cada punt de llum està programat de manera independent.

Per als ajuntaments aquests projectes es tradueixen en un augment d’eficiència, reducció d’emissions de CO2, així com una major disponibilitat d’infraestructures d’il·luminació per a detectar errors en temps real. En aquest sentit, la població local veu com augmenta el seu confort vivint en entorns gestionats de forma sostenible i de major qualitat.

Enel Sole a Espanya

Enel Sole ha aconseguit set adjudicacions a Espanya amb Endesa per instal·lar tecnologia LED mitjançant una gestió integrada en la il·luminació pública. La particularitat d'aquesta gestió és que comporta un servei complet que va des del subministrament d'energia i la instal·lació dels dispositius fins al manteniment i es cenyeix al model europeu ESE. Enel Sole ha instal·lat fins ara més de 5.000 aparells de LED de la classe Archilede repartits per tota la geografia espanyola.

L’Archilede, aparell innovador d'il·luminació de LED d'Enel Sole, es va presentar per primera vegada a Itàlia l’any 2009. Fins ara ha estat triat entre més d'1.600 localitats que han experimentat un estalvi energètic de 30 gigavats per hora a l'any, equivalents a una reducció de més del 50% del consum energètic mitjà respecte a la il·luminació tradicional. Aquest fet suposa una disminució d'unes 17.000 tones anuals de CO2 a l'atmosfera. Els avantatges de l’Archilede perduren en el temps gràcies als reduïts costos d'instal·lació i a la seva facilitat de manteniment. De fet, la nova versió d'aquesta lluminària, l’Archilede High Performance, que va sortir al mercat el passat mes d'octubre, permet un estalvi energètic de fins al 80% amb 100.000 hores de vida útil sense manteniment programat.

Amb aquests projectes Enel Sole i Endesa es posicionen com a referent en la prestació de serveis energètics, concretament en la il·luminació pública eficient, i reforcen així la seva presència al mercat nacional.

Enel Sole és la societat d'Enel que opera al mercat de la il·luminació pública i artística amb prop de 4.000 municipis i més de 2 milions de punts de llum. De fet, Enel Sole és actualment el major operador italià del sector i un dels més importants en l'àmbit europeu.

A més, amb aquest projecte es garanteix l'estalvi energètic, una major seguretat, la reducció de la contaminació lumínica i el respecte al medi ambient, gràcies a un servei integrat que, a través de tecnologies innovadores, proporciona el disseny, la realització i el manteniment de les instal·lacions. Així mateix, la Companyia promou tant a Itàlia com a l'estranger una nova cultura de la llum enfocada a la valorització del patrimoni històric, artístic i paisatgístic.