Cercar en aquest blog

11/27/2013

Jordi Jardí: “Catalunya és possible gràcies a l’energia que produïm a casa nostra”

Les terceres jornades Energia i Desenvolupament Local que han tingut lloc aquest matí al pavelló firal de Móra la Nova (Ribera d'Ebre) han conclòs que en una Catalunya convertida en estat independent el subministrament elèctric no només estaria garantit sinó que, amb tota probablilitat, es generaria un excedent. "La nostra feina és construir aquest país, que camina cap a nous horitzons", ha manifestat el president de la Mesa d'Alcaldes de l'Energia de Catalunya, Jordi Jardí, qui ha reivindicat "reconeixement" per aquesta associació que inclou municipis de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Baix Camp i que produexi aproximadament el 70% de l'electricitat que es consumeix anualment a Catalunya. "Catalunya és possible gràcies a l'energia que produïm a casa nostra", ha afegit.

En aquesta mateixa línia s'ha manifestat Joan Vallvé, degà del Col·legi d'Enginyers de Catalunya. En la seva ponència, Vallvé ha assegurat que "Catalunya té un bon nombre de centrals per abastir-se, fins i tot per generar excedents que permetrien exportar. Les emissions de CO2 són un 50% inferiors a les de la UE". "Probablement, l'electricitat seria més barata amb la independència", va afegir. El director general d'Energia de la Generalitat, Pere Palacín, també ha estat ponent a les jornades i ha afegit més elements a aquest debat polític: "L'any 2012, Catalunya va generar el 89% de l'electricitat que va necessitar, i té capacitat per generar-ne el 100% augmentant les hores d'activitat de les centras de cicle combinat", va dir. El director general va enumerar diverses despeses que Catalunya, en l'escenari de la independència, s'estalviaria: els ajuts al carbó estatal, les despeses fruït de traslladar l'electricitat a territoris extrapeninsulars i limitar les primes a les energies renovables únicament a les ubicades en territori català. "Passaríem d'un sistema deficitaria a un sistema amb superàvit, i per això podríem reduir el preu de l'energia entre un 10 i un 15%", ha assegurat.

 

També  han participat com a ponents Miquel Àngel Bové, professor del departament d'Economia de la Universitat Rovira i Virgili, qui ha assenyalat que els municipis pertanyents a la Mesa d'Alcaldes de l'Energia de Catalunya han d'aprofitar l'experiència acumulada per aconseguir la implantació de noves instal·lacions de generació elèctrica.

De la seva banda, el director general de Ahorro Energía Investments SL, Roman Rousaud, ha criticat la manca de claredat de l'actual tarifa elèctrica i ha subratllat que des la liberalització del sector elèctric a l'Estat espanyol, el preu de l'electricitat s'ha vist incrementat en un 88%.

 

El delegat regional de REE a Catalunya, Lluís Pinós, ha proposat una major electrificació de la vida econòmica de l'Estat per tal de reduir la dependència del petroli. Com a exemples possibles, ha citat la implantació del cotxe elèctric o el transport de mercaderies per ferrocarril.

 

El president de la Borsa de Barcelona, Joan Hortalà, ha clausurat les jornades i ha reclamat una reforma del sistema elèctric.