Avui s’ha fet la signatura definitiva del contracte entre l'Ajuntament de Móra d'Ebre i la unió temporal d'empreses (UTE) Enel Sole i Endesa per tirar endavant el projecte d’eficiència energètica al nucli urbà de Móra d'Ebre. En aquesta signatura hi han estat presents David Pinto Sánchez, gerent de la UTE Enel Sole i Endesa; dos representants més de l’empresa, Jordi Dalmau i Sergio Bravo, i l’alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol. És previst que d’aquí a Nadal es faci la planificació de l’execució de l’obra, que durà a terme una empresa local tot just passades les festes Nadalenques.
Les empreses Enel Sole i Endesa han resultat adjudicatàries del primer contracte de concessió de la gestió de l’enllumenat públic a Catalunya, en concret, del municipi de Móra d’Ebre, a la Ribera d’Ebre, sota la modalitat d’empresa de serveis energètics. Aquest contracte preveu que ambdues empreses realitzaran la inversió necessària per a la renovació tecnològica de l’enllumenat públic i, alhora, s’encarregaran de l’operació i manteniment del servei durant els pròxims 12 anys.
En aquest sentit, Enel Sole i Endesa renovaran 1.283 punts de llum, el que suposa el 84% del total instal·lat. En conjunt, s’instal·laran 420 lluminàries de tecnologia LED Archilede High Performance, les quals suposen el 33% del total de llums del municipi. Alhora, aquest canvi de lluminàries implica un estalvi del 52% de la potència total instal·lada, més un altre del 51% en consum d’energia. Així mateix, s’estima que es produirà una reducció d’emissions de gairebé 126 tones de CO2 a l’any.
Igual com altres municipis que es gestionen en règim d’ESE (Empresa de Serveis Energètics), el projecte de Móra d'Ebre serà motoritzat des de l'Smart Grid Service Center, el centre de serveis per a ciutats intel·ligents d’Endesa. Des d’aquest centre de control es gestiona i motoritza, a més dels projectes d’enllumenat eficient, la infraestructura de recàrrega per a vehicles elèctrics instal·lats per Enel i Endesa a Espanya fins l’actualitat. Així mateix, s’experimenta amb microxarxes, i s’analitzen i es proven nous serveis per a les ciutats del futur.
La tecnologia que s'aplicarà en aquest projecte es basa en l’ús de làmpades eficients amb control intel·ligent de cada punt de llum. Amb això, s’incrementa la qualitat de la llum i es produeix un considerable estalvi energètic. D’aquesta manera es veu incrementada la vida mitjana útil de les làmpades‒ les quals tenen una durada de més 60.000 hores‒ i es guanya en flexibilitat, ja que cada punt de llum està programat de manera independent.