Cercar en aquest blog

5/26/2014

Presenten el llibre electrònic 'Exilis. Estudis literaris sobre Artur Bladé' a Móra d’Ebre

Aquest dilluns, dilluns 26 de maig, ha tingut lloc a la Biblioteca Comarcal de Móra d'Ebre  la presentació del llibre electrònic Exilis. Estudis literaris sobre Artur Bladé , a càrrec d'un dels quatre autors de l'obra, Xavier Garcia Pujades. El llibre, editat per Núria Grau, recull  els quatre primers treballs guanyadors de la Beca d'Estudi de la Figura i Obra d'Artur Bladé i Desumvila, que es va convocar per primera vegada el bienni 2008–2009 i, des d'aquella edició se n'han portat a terme 5 edicions. 

L'acte ha comptat amb la presència de l'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol, i d'Artur Bladé i Font, fill de l'autor desaparegut, Artur Bladé i Desumvila. El director dels Serveis Territorials de Cultura, Ferran Bladé; el conseller comarcal, Antoni Suàrez, i el director de l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre, Gerard Mercadé, han acompanyat Xavier Garcia amb els seus parlaments.

El llibre s'inicia amb el treball "Mots i maons: la reconstrucció d'una vida. Estudi del periodisme d'Artur Bladé i Desumvila a la premsa de l'exili", del crític, assagista, traductor i poeta D. Sam Abrams, en el qual l'autor demostra l'extraordinària coherència i unitat de l'obra de Bladé i Desumvila, en particular de la producció periodística publicada en les circumstàncies dramàtiques i incertes de l'exili, primer a França i després a Mèxic.

L'obra segueix amb l'estudi del periodista i escriptor Xavier Garcia Pujades "Artur Bladé: correspondència d'exili (1942–1961)", en què s'analitza la correspondència privada que l'autor de Benissanet va mantenir en l'etapa del seu exili mexicà (1942-1961) amb tres emissaris de gran prestigi: l'historiador tarragoní Antoni Rovira i Virgili, el filòsof Francesc Pujols i l'escriptor Rafel Tasis.

Seguidament el llibre conté el treball "La concepció de l'exili en l'obra d'Artur Bladé i Desumvila", del professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, assagista i poeta Jordi Julià Garriga. Julià en el seu estudi explica d'una manera ordenada i tècnica el concepte d'exili que va anar modelant Artur Bladé i Desumvila al llarg de tots els seus escrits, el qual respon a un conjunt d'idees que constitueixen un nucli estable i perfectament coherent.

L'obra la clou l'estudi  "Artur Bladé i Desumvila, una escriptura contra l'oblit. «Morts a l'exili» i altres articles periodístics del retorn (1961–1995)", del professor i assagista Abraham Mohino i Balet, en què Mohino porta a terme una prospecció de l'activitat periodística de Bladé en la premsa del país una vegada retornat de l'exili, l'any 1961, fent especial atenció a la relació d'articles que Bladé i Desumvila va publicar en el diari Avui en la columna periòdica «Morts a l'exili».

Exilis. Estudis literaris sobre Artur Bladé constitueix una aportació valuosa per conèixer en profunditat els sentiments dels individus que van viure el procés traumàtic de l'exili en primera persona i l'impacte personal que els va causar. Amb tot, podem veure com mantenen una labor constant per la causa catalana a través de tots els mitjans que tenen a l'abast, com treballen per mantenir la flama i els lligams culturals entre l'exterior i l'interior del país i, en definitiva, com aconsegueixen bastir una obra que, feta de petites peces consistents, pren la forma d'una gran fortalesa arrelada en el passat i oberta a l'esdevenidor.

La publicació ha rebut el suport del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, de l'Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila, de l'Ajuntament de Benissanet, de l'Ajuntament de Móra d'Ebre, de l'Ajuntament de Flix, de l'Antena del Coneixement de la Universitat Rovira i Virgili a Móra d'Ebre i del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili.