Cercar en aquest blog

7/17/2014

L'ACA presenta a més de 50 ajuntaments i ens locals el pla d'usos per promoure activitats lúdiques en embassaments i rius de conques internes



Presentació jornada

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Jordi Agustí, ha presentat els dies 14 i 16 de juliol, a Barcelona i Girona respectivament, el pla d'usos que té com a objectiu promoure les activitats lúdiques, turístiques i de dinamització econòmica dels embassaments i rius de les conques internes de Catalunya. Entre les dues sessions s'han interessat per aquest nou pla una cinquantena d'ajuntaments, ens locals i associacions esportives de Barcelona, Tarragona i Girona.
 
Aquest nou marc normatiu, que s'articula a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), permetrà regular, de forma general, les accions que es podran dur a terme per incentivar els usos lúdics a 16 embassaments i 23 trams de rius. D'aquesta forma, s'unifiquen criteris, es detallen els continguts, s'incrementa el potencial d'usos i s'estableix el marc normatiu que s'haurà de respectar en cada cas.
 
El nou pla d'usos servirà, doncs, per fer compatibles les funcions dels embassaments i rius amb les activitats turístiques, sempre reservant la qualitat de les masses d'aigua, garantint la seguretat de les persones i evitant la proliferació de les espècies invasores.
 
Aquestes tipus d'infraestructures havien tingut fins ara una doble funció: emmagatzemar reserves per garantir les demandes d'aigua (abastament, reg i usos ambientals, entre d'altres) i laminar les avingudes d'aigua en cas de pluges intenses a les capçaleres, evitant així possibles afectacions aigües avall. Amb aquesta tercera vessant es pretén ara crear les condicions perquè els territoris on estan ubicades puguin dissenyar, d'acord amb l'ACA, estratègies de lleure que siguin dinamitzadores de l'economia local.

La Baells, embassament pioner
 
L'embassament de la Baells (Berguedà) ha estat el primer de Catalunya que s'adaptarà al nou pla d'usos gràcies al conveni que van signar a mitjans de juny l'ACA i Consell Comarcal del Berguedà, amb la finalitat de potenciar-hi el desenvolupament d'activitats lúdiques. Amb aquest acord, l'ens comarcal ha posat en marxa, des del 25 de juny, un seguit d'activitats nàutiques de rem, vela i motor, així com l'establiment de zones de bany. Totes les activitats de navegació seran confinades, la qual cosa vol dir que les embarcacions que s'utilitzin a la Baells no es podran utilitzar en cap altre riu o embassament durant els propers sis mesos per evitar la proliferació d'espècies invasores.