Cercar en aquest blog

7/10/2014

Sònia Gómez i Roger Mas enceten demà els actes del festival d’acció poètica Bouesia a Tortosa, Deltebre i Flix

Després d'estrenar-se l'últim cap de setmana de juny a Vandellòs, la carrossa del Festival d'Acció Poètica Bouesia arribarà demà a les 19:30 al Consell Comarcal del Baix Ebre, a Tortosa. L'ens comarcal participa enguany per primera vegada al festival, amb motiu de la seua desena edició i ho fa obrint les portes de la seu comarcal amb una visita guiada i dansada a càrrec de la ballarina Sònia Gómez als racons més insospitats del que va ser un antic convent de monges; amb un recital de bouetes i amb un concert a càrrec del cantautor Roger Mas.

Dissabte, la carrossa arribarà a Deltebre on serà batejada i recorrerà diversos espais del nucli urbà del municipi on hi ha previstes les actuacions entre altres del rapsoda local, Eduard Carmona i el seu grup Recitals a domicili, i de la cantant Paca Rodrigo, que oferirà un concert de veu al mercat municipal de la Cava. L'acció principal del festival transcorrerà sobretot en un escenari peculiar: el recinte exterior de l'antiga Cambra Arrossera de la Cava, construït als anys 50 pels pagesos del poble, que actualment és propietat d'un banc i presenta un estat d'abandonament deplorable. En aquest espai, que el festival Bouesia vol recuperar i posar en valor, hi haurà les actuacions de la perfomer Mariaelena Roqué, que oferirà una acció poètica inspirada en el cargol poma i les putes de la carretera; l'escenògrafa ampostina Maria Pons, que estrenarà la representació del seu conte poètic Quan tu eres petita i jo era gran; i també el polifacètic cantant Pau Riba i el seu espectacle Ribaibal. A més també hi haurà les projeccions dels documentals d'autor Se fa saber! de Zoraida Roselló i Matrimoni d'Anna Zaera i Josep Gutierrez. En aquest mateix espai de l'antic molí d'arròs, diumenge se celebrarà una nova edició de Poesia als Parcs, coordinada pels poetes Ester Xargay i Carles Hac Mor, amb actuacions de Torreta i la rondalla del Teixidor i els valencians VerdCel.

Finalment, dilluns els bouetes es traslladaran fins a Flix per participar en la primera edició de Sirga-Músiques de Recerca i Patrimoni. Concretament interpretaran, pels carrers i espais públics de Flix, textos i accions d'artistes del moviment 'Fluxus' Joseph Beuys, Juan Hidalgo, Dick Higgins, Nam June Paik, Yoko Ono i obres pròpies. Maria Pons també representarà el seu conte poètic Quan tu eres petita i jo era gran. Tots els concerts i actuacions són gratuïts.

Dirigit pel músic Miquel Àngel Marín, el festival Bouesia, organitzat per l'associació cultural Rabera de Bouetes de Deltebre i que compta amb el suport de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Deltebre, el Consell Comarcal del Baix Ebre, els serveis territorials del Departament de Cultura a les Terres de l'Ebre, Lo Pati-Centre d'Art de les Terres de l'Ebre i la Diputació de Barcelona, arriba enguany a la desena edició i ho fa sota el lema "Èxode Ultralocal". Aquesta és la frase que hi ha escrita a la carrossa ideada per l'artista valencià Rafael Tormo. El concepte ultralocal fa referència a la itinerància del festival Bouesia i al mateix temps a la seua capacitat de fer universals a través de l'acció artística i de la poesia elements de l'ideari més popular del Delta, ja siguin els canals, les coeteres o la jota. Ara bé, aquest concepte ultralocal pren encara més rellevància amb la incorporació de la carrossa. Construïda pels alumnes de segon d'ESO de l'IES Deltebre a través d'un taller impartit Tormo: Implosió impugnada21. Èxode ultralocal. La idea és que aquesta carrossa sigui a l'hora mitjà de transport i escenari, lloc d'exhibició i de participació. És un element versàtil que en un moment donat també es podrà convertir en peanya per poder ser passejada com si fos un pas de Setmana Santa.