Cercar en aquest blog

7/18/2014

Unió de Pagesos exigeix a la ministra i al conseller d’Agricultura que actuïn per aturar la crisi de preus de la fruita dolça


 

Unió de Pagesos exigeix a l'administració catalana i a l'espanyola que presentin una petició d'actuació per la situació de pertorbació greu del mercat de la fruita dolça a la Comissió Europea. Es tractaria d'aprofitar un mecanisme europeu de la nova Organització Comuna de Mercats (OCM) única aprovada per Europa el 2013.

 

En aquest sentit, i a través del que preveu l'article 219 i d'acord amb el procediment establert en l'article 228 del Reglament 1308/2013 de l'OCM única, Unió de Pagesos proposa que la Comissió, a través del procediment d'urgència, aprovi un paquet de mesures per aturar la crisi de preus. Per a Unió de Pagesos, en aquest paquet de mesures no hi pot faltar la prohibició de comercialitzar calibres per sota de 60 mm en préssec i nectarina, per tal de treure del mercat les categories inferiors de fruita, així com establir un procediment ad hoc que permeti retirar producte del mercat per una via diferent a la que es contempla a través de l'ajuda al sector de les fruites i hortalisses establerta en la secció 3 del capítol 2 de l'OCM única.

 

Unió de Pagesos considera que Europa hauria de fer molt més per pal·liar aquesta situació i que ja urgeix una millora dels actuals mecanismes de gestió de crisi que es poden fer a través de les organitzacions de productors. Per això, Unió de Pagesos també demana a Europa que escolti les propostes de millora del sector. Cal recordar que Catalunya va acordar un paquet de propostes de millora just fa un any. Caldria que el conseller se les fes seves i com a president de l'Associació de Regions Europees Productores de Fruita Llegum i Hortalisses (AREFLH) impulsi una modificació de l'estatu quo actual.

 

Unió de Pagesos també reclama més rigor i implicació d'Afrucat i de l'AREFLH per gestionar les crisis de preus. Mai fins ara s'havia tingut tanta informació per tal de poder predir les produccions i les situacions de saturació del mercat amb força exactitud. Però tota aquesta informació no serveix de res sinó s'usa. No es pot permetre que davant dels escenaris de crisi previstos des de l'AREFHL no s'impulsin actuacions a través de les organitzacions de productors a escala Europea ni que des d'Afrucat no s'endeguin mesures conjuntes per les organitzacions de productors de Catalunya. Aquestes entitats agrupen les empreses que malvenen la fruita i, per tant, haurien d'impulsar solucions.

 

Unió de Pagesos condemna els dos atacs que han rebut camions amb fruita procedent de Lleida al pas per França, però alerta que només evidencien el grau de malestar i angoixa que viu el sector productor en veure que les centrals catalanes de la fruita estan venent-la a preus ruïnosos. En aquest sentit, urgeix que el conseller d'Agricultura i, sobretot, la ministra espanyola del ram actuïn d'una vegada per evitar una tercera tongada de fruita catalana destruïda a França.

 

Unió de Pagesos espera poder-se reunir en breu amb el conseller per concretar el paquet de mesures que cal traslladar a Europa. El sindicat català aprofitarà la reunió que Unió d'Unions té pevista dilluns vinent a Madrid amb el subsecretari d'Agricultura, Jaime Haddad, per instar el Ministeri d'Agricultura a què faci la petició a la Comissió Europea perquè activi el mecanisme d'actuació per pertorbació greu del mercat europeu de la fruita dolça.