Cercar en aquest blog

8/23/2014

Unió de Pagesos aconsegueix que el Departament comenci a actuar per reduir la superpoblació de senglars i altres espècies a Catalunya que destrossen les collites


 

Unió de Pagesos ha aconseguit que el departament d'Agricultura hagi activat ja la declaració d'emergència cinegètica a bona part de Catalunya i treballi per activar-la a la resta del territori en les properes setmanes per tal de resoldre el greu problema causat per la superpoblació d'algunes espècies de fauna salvatge, que destrossen les collites i fan cada vegada més inviable la feina de la pagesia. El sindicat havia exigit reiteradament al Govern català que actués de manera immediata i amb contundència per reduir la sobreabundància d'aquestes espècies, sobretot de senglars; el passat 13 d'agost va convocar una concentració en protesta per la manca d'actuació del Departament davant la delegació del Govern a Girona.

En una reunió mantinguda ahir, Jordi Ruiz, subdirector general d'Activitats Cinegètiques, va explicar a Joan Montesó, responsable de medi ambient de la Comissió Permanent d'Unió de Pagesos, que Medi Natural ja ha delimitat les zones declarades d'emergència cinegètica a 180 municipis de les comarques de Girona, on hi ha 119 àrees de caça, bàsicament per reduir la superpoblació de senglars; i a 24 municipis de les comarques de Lleida, que pateixen sobretot per la sobreabundància de conills. Els directors dels Serveis Territorials d'Agricultura a Girona i Lleida, respectivament, ja han signat la resolució d'aquesta declaració. Medi Natural també ha delimitat, segons ha comunicat al sindicat, les zones d'emergència cinegètica a les comarques de Barcelona, que afecten el Vallès Oriental, Vallès Occidental, Maresme i Osona, i pateixen també danys dels senglars, i properament el director del Serveis territorials de Barcelona del Departament signarà la resolució que afecta aquesta zona. El subdirector general d'Activitats Cinegètiques es va comprometre a accelerar les tasques dels serveis territorials d'Agricultura a Tarragona i Terres de l'Ebre per aplicar també en aquestes zones l'emergència cinegètica d'aquí a unes setmanes. Per la seva banda, Unió de Pagesos està revisant la informació de totes les zones per assegurar-se que en la declaració d'emergència cinegètica s'inclouran tots els municipis afectats.

L'emergència cinegètica és una mesura incorporada, a proposta d'Unió de Pagesos, a la Llei de mesures fiscals, financeres i del sector públic el desembre de 2013, que habilita l'administració catalana per decidir mesures excepcionals de caça per reduir la superpoblació de fauna salvatge si aquesta produeix danys a l'agricultura. També permet que, en cas de manca d'actuació o d'efectivitat de les persones que, segons la legislació en matèria de caça, són responsables dels danys causats per espècies cinegètiques, sigui el propi Departament qui actuï subsidiàriament.

En determinades zones de Girona, i segons dades de Medi Natural, s'han comptabilitzat fins a 20 exemplars de senglars per cada 100 hectàrees, quan la densitat establerta pel Departament com a llindar per poder declarar zones d'emergència cinegètica, és de 8 exemplars per cada 100 hectàrees.

El sindicat considera que la declaració de les zones d'emergència cinegètica és només el primer pas necessari per poder començar a resoldre el problema de la superpoblació de fauna salvatge, però cal una coordinació efectiva i la implicació tant de l'Administració com del cos d'agents rurals perquè aquestes mesures s'acabin aplicant amb la màxima eficàcia i contribueixin a rebaixar aquest greu problema per a l'economia productiva del sector agrari. Unió de Pagesos i els representants del Departament es tornaran a reunir d'aquí a unes setmanes per fer una valoració i el seguiment d'aquest treball.

Per al sindicat, la important xifra de més de 15.000 senglars abatuts el 2013 a les comarques de Girona demostra que l'acció dels caçadors com a pràctica esportiva és insuficient, ja que els senglars augmenten cada cop més el seu radi d'acció i, com a conseqüència, la pagesia ha d'abandonar cada vegada més camps per la gran destrossa que provoquen aquests animals. Aquest fet comporta altres efectes adversos com l'augment de la massa arbustiva i forestal de l'entorn rural, amb el corresponent increment del risc d'incendis, i la inseguretat a la xarxa viària. Segons Federació Catalana de Caça, el 2013 van haver-hi 414 accidents de trànsit provocats per animals salvatges, 349 d'ells per senglars.

L'aprovació de la norma que permet declarar l'emergència cinegètica, que va entrar en vigor el maig passat, suposa un primer pas per fer front de manera efectiva als greus problemes que genera la fauna salvatge a l'agricultura, alhora que permet endegar un nou plantejament de gestió i noves accions mentre no es disposi d'una nova llei de caça catalana.