Cercar en aquest blog

8/23/2014

Unió de Pagesos denuncia l’ajornament de la presa de decisions de la Comissió Europea per pal·liar el veto de Rússia als productes agraris de la Unió Europea


Unió de Pagesos denuncia l'ajornament de la presa de decisions de la Comissió Europea per pal·liar el veto de Rússia a les importacions de productes agraris de la Unió Europea, entre els quals la fruita dolça, ja que en la reunió mantinguda avui en el Comitè de l'Organització Comuna de Mercats Agraris s'ha decidit posposar l'aprovació de qualsevol mesura per a la setmana vinent. El sindicat considera inadmissible aquest ajornament tenint en compte la greu situació de pertorbació de mercat que pateix el sector, i que ja es venia produint abans de l'anunci del boicot rus.

 

En aquest sentit, Unió de Pagesos considera que a l'hora d'estudiar la viabilitat per tal d'emprendre accions legals davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea contra la Comissió Europea per les seves responsabilitats per omissió del deure d'haver declarat la pertorbació de mercat setmanes enrere, quan aquesta ja era manifesta, s'hauria d'afegir ara el fet d'ajornar l'aprovació de mesures urgents, adequades i suficients per respondre a la greu situació dels productors. Aquesta actitud comportarà, a més, un augment de les pèrdues per als productors.

 

Per al sindicat, les mesures anunciades que avui no s'han aprovat no comporten uns recursos addicionals significatius; al contrari, només suposen la reorientació dels fons que la Unió Europea ja té atorgats a les organitzacions de productors de la fruita si aquestes, en aquests moments en què està tan avançada la campanya, no els tenen ja usats per altres mesures. La proposta de la Comissió Europea tampoc inclou compensar les despeses ocasionades pels retorns o reexpedicions de la fruita en trànsit o a punt de sortir cap a Rússia. I pel que fa a la promoció, amb fons addicionals, tampoc suposaria a curt termini una opció suficient davant l'abast de la crisi en el mercat del préssec i la nectarina.