Cercar en aquest blog

9/23/2014

L’artista multidisciplinària Mariaelena Roqué exposa a Lo Pati escultures-vestit i elements escènics creats durant 40 anys

 

L'artista i escenògrafa catalano-veneçolana Marialena Roqué, establerta actualment a Les Cases d'Alcanar, exposarà del 3 d'octubre al 15 de novembre a Lo Pati – Centre d'Art de les Terres de l'Ebre, a Amposta, bona part de les seues creacions escenogràfiques dels últims quaranta anys, entre les quals hi ha escultures-vestits i altres elements escènics que s'han pogut veure  a les òperes i teatres i museus més importants del món i peces inèdites creades expressament per l'ocasió. Sota l'impactant títol d'Àpat Kaníbal, l'exposició a Lo Pati serà una mena d'instal·lació activa on es podran veure peces generades en cicle consecutiu, acumulant-se durant tots els anys de trajectòria professional d'aquesta artista d'immensa força plàstica, on hi trobarem objectes de desig de dramatúrgies escenificades i peces procedents de diferents èpoques que han evolucionat per esdevenir un nou objecte en un context nou. Totes elles formen un repertori amb vida pròpia, autònom del trajecte, en constant renovació de continguts i formes, associant i deglutint el passat deshabitat, per viure un nou present amb altres cossos i altres mirades.

Es tracta d'una obra molt visual i poètica que naix des de la veu femenina, nua i caníbal, plasmada en escultures, vestits, textos, fotos i objectes. L'obra plàstica de MER és de caràcter acumulatiu, conformant un poemari visual on el seu treball muta circularment en un imaginari d'origen figuratiu narrat com a bagatge essencial de la seva obra, en continua evolució i en perenne estat de xoc, nòmada. Àpat Kaníbal és una mena d'autoimmolació metafòrica on aquestes criatures, plantades amb la petjada adquirida del passat, ara tornen a ser lliures i anhelen tornar a ser habitades per la mirada i la percepció dels visitants.

 

Nascuda a Veneçuela de mare madrilenya i pare català, durant la dècada dels 70 va estar treballant en arts escèniques i visuals, cinema experimental, dansa, teatre i música contemporània. A meitat dels 80 va fixar la seva residència a l'Estat espanyol, on va ser co-fundadora de la Companyia Carles Santos, amb qui va compartir 15 anys de la seva carrera, i en va ser la responsable de la concepció i realització plàstica global de les obres representades per Santos. Durant aquests anys va dissenyar els espectacles musicals escènics que es van representar en escenaris com l'Òpera de Sydney o el Hebbel-Theater de Berlín, festivals i biennals d'arreu del món.

El 2006 va presentar Mariaelena Roqué desvesteix Carles Santos al Museu Tèxtil i de la Indumentària de Barcelona, i des de llavors ha compaginat les instal·lacions i exposicions en centres d'art, escoles de teatre o museus tèxtils amb l'activitat docent, les accions visuals i poètiques i la performance.