Cercar en aquest blog

9/12/2014

Unió de Pagesos denuncia que l’aplicació de l’ajut del component verd de la PAC per part del govern estatal suposarà una reducció del potencial productiu de cereals i oleaginoses


 

Unió de Pagesos alerta que les mesures d'aplicació de l'ajut del component verd de la Política Agrària Comuna (PAC) que està regulant el ministeri d'Agricultura suposarà una reducció del potencial productiu de cereals i oleaginoses, ja que obligarà a deixar el 5% de les terres conreades com a superfícies de compensació ecològica (superfícies de preservació de la biodiversitat a l'estar poc afectades per l'activitat agrícola) i no permetrà incloure en aquesta definició, contràriament al reglament europeu, que sí ho permet als estats membres de la Unió Europea, les terrasses, elements paisatgístics, franges de protecció, superfícies amb arbres forestals de creixement ràpid, superfícies amb conreus intermedis o coberta vegetal sembrada. Per tant, el Ministeri pretén impedir que la superfície adjacent a les terres de conreu pugui servir de superfície d'interès ecològic.

 

El sindicat denuncia la desídia del ministeri d'Agricultura en aquesta qüestió, ja que cal recordar que el president del Govern estatal, Mariano Rajoy, va donar suport a la decisió unànime dels caps d'Estat i de Govern en la reunió del Consell Europeu del 7 i 8 de febrer del 2013, en que van acordar que "el requisit de tenir una superfície d'interès ecològic en cada explotació agrícola s'aplicarà de manera que la terra en qüestió no hagi de retirar-se de la dedicada a producció i s'evitin pèrdues injustificades en els ingressos dels agricultors".

 

Per aquest motiu, no resulta comprensible que el propi govern espanyol, a través del Ministeri, hagi acabat aprovant un projecte de reial decret que preveu just el contrari, a l'evitar dur a terme els controls corresponents per al compliment europeu i adequar el registre administratiu de superfícies. Així, el FEGA considera només superfícies d'interès ecològic els guarets (terres de conreu que es deixen reposar), les lleguminoses (mongetes, cigrons, llenties, pèsols, alfals, veces farratgeres...) i les superfícies aforestades.