Cercar en aquest blog

10/01/2014

Aspa: ‘El COPATE no ofereix cap seguretat jurídica i naix mort pels pactes de govern CiU-PP’

Aquest matí, la Federació de l'Ebre d'ERC ha fet una roda de premsa per explicar les accions que emprendrà després que els plenaris dels consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià hagin desestimat les al·legacions presentades als Estatuts del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE). El president de la Federació, Gervasi Aspa, ha afirmat que 'l'actual COPATE, tal com està concebut, no ofereix cap seguretat jurídica' i, a més, ha tingut un naixement en fals perquè no té el consens necessari de totes les forces polítiques del territori. Segons Aspa, 'una vegada més, CiU ha anteposat els pactes de govern comarcals amb el PP i el repartiment de càrrecs, les menjadores famoses de CiU, als interessos del conjunt de les Terres de l'Ebre'. El president republicà ha recordat que 'a les Terres de l'Ebre, com ja va passar amb el PHN, per a CiU primer són els negocis que el país, i per això manté els pactes de govern amb el PP, el mateix partit que ens nega el dret a decidir i intenta aniquilar la llengua catalana'.

Aspa, a més de denunciar 'el fracàs dels presidents del Baix Ebre i del Montsià a l'hora de constituir el COPATE' els ha fet 'responsables de totes les conseqüències jurídiques, econòmiques i polítiques que se'n deriven a partir d'ara per tal com han tramitat l'aprovació d'aquests Estatuts'. En aquest sentit, ha advertit que la resolució de Secretaria i Intervenció del Consell del Montsià es a les al·legacions presentades per ERC contradiu les resolucions del Baix Ebre, malgrat que són les mateixes al·legacions i els mateixos Estatuts. Per això, Aspa ha afirmat que 'continuem tenint dubtes sobre la legalitat d'uns Estatuts sobre els quals les dues matrius que formen el COPATE en fan una interpretació totalment diferent'. El president republicà ha destacat que, dels 4 documents que s'han presentat sobre el contingut jurídic dels Estatuts, tres expressen reiteradament possibles irregularitats jurídiques. Els documents són l'Informe que va fer la Direcció General de l'Administració Local (Departament de Governació), les al·legacions d'ERC i els informes i resolucions de Secretaria i Intervenció del Consell Comarcal del Montsià.

Gervasi Aspa ha anunciat que, davant d'aquests fets, 'ERC presentarà un recurs de reposició a cada Consell Comarcal', i demanarà que es digui de forma clara si aquests Estatuts s'ajusten a la legalitat. 'ERC tampoc nomenarà cap representant al COPATE' mentre no tingui la certesa jurídica que el contingut dels Estatuts són plenament legals i no tindran cap problema jurídic davant de qualsevol denúncia de l'Administració Central o alguna entitat o partit polític en un futur.

El portaveu del grup comarcal d'ERC al Baix Ebre, Dani Andreu, s'ha mostrat 'preocupat' per com s'han desestimat totes les al·legacions presentades en aquest Consell. 'La resolució de Secretaria té uns fonaments amb forta càrrega política i es contradiu amb la del Montsià'. Andreu ha demanat que 'es blindi la seguretat jurídica del COPATE'. D'altra banda, el portaveu del grup comarcal d'ERC al Montsià, Alfons Montserrat, ha qualificat d''imprudents' els vots de CiU, el PP i el PSC a uns Estatuts que tenen informes de Secretaria i Intervenció del Consell que posen en dubte la legalitat i resolen acceptant 5 de les 9 al·legacions d'ERC; 3, les puntualitzava i 1, de més política, no la consideraven. Montserrat ha lamentat que el govern de CiU i PP volgués justificar el vot fent servir un missatge electrònic de la Direcció General de l'Administració Local, que entra en contradicció amb el mateix informe elaborat per aquesta Direcció General. Montserrat s'ha preguntat 'què està passant amb la Generalitat i el COPATE?'. Montserrat també ha denunciat que durant el Ple va demanar que Secretaria i Intervenció expliqués el contingut de la resolució i la legalitat dels Estatuts, però el president Joan Martín Masdeu, no va deixar que parlessin. Per acabar, Montserrrat ha recordat que 'a hores d'ara, encara no s'ha fet cap gestió per passar dels cinc consorcis actuals a un, que seria el COPATE', i fins que no es faci efectiva la reducció de consorcis en només un no es podran produir les economies d'escala que han de permetre l'estalvi de recursos.