Cercar en aquest blog

10/04/2014

Homenatge pòstum al compositor de sardanes d'Horta de Sant Joan Tomàs Gil i Membrado

La comarca de la Terra Alta ha retut aquesta tarda un homenatge a Tomàs Gil i Membrado (Tomaset de Quinto), compositor de sardanes d'Horta de Sant Joan, mort el juny passat, als 99 anys. L'homenatge s'ha celebrat a la plaça del Comerç de Gandesa, amb la presència dels seus fills i amb interpretació i ballada de sardanes de Gil i Membrado a càrrec de la Cobla Mirantfont de la Fatarella. L'acte ha estat emmarcat en els actes inaugurals de la proclamació de la Pubilla i l'Hereu de Catalunya que tenen lloc aquest cap de setmana a la capital de la Terra Alta.

Tomàs Gil i Membrado, fill d'Horta de Sant Joan, va morir el mes de juny passat a Barcelona. Durant la seua dilatada vida va combinar  la interpretació, la composició i la direcció musical. Va ser autor de més 1.420 sardanes, la qual cosa el converteix en el compositor més prolífic de la història de la música de cobla. Va començar a compondre per a la cobla i per a la sardana quan ja havia fet 40 anys. Va ser instrumentista de fiscorn a la Cobla Barcelona sota la batuta del mestre Joaquim Serra.

Al llarg de la seua carrera es va esforçar per aconseguir que, musicalment, la sardana assimilés  uns corrents més moderns sense  perdre la seva força racial, les seues essències, per aconseguir donar‑li més vàlua. En una entrevista que li van fer l'any 2011, Gil i Membrado, explicava la seua passió per la sardana amb aquestes paraules:

"Durant tota la meva vida la sardana ha estat la música reina per a commoure'm contínuament. Si jo no hagués tingut la idea sardanista al meu cervell i al meu cor, la meva vida musical no hauria sigut res. La sardana sempre ha tingut per a mi una força enorme. Com a dansa té 200 anys d'existència i és la dansa catalana per excel·lència, la forma que ens fa sentir més catalans, més forts, més units a Catalunya".

Tot i això, Gil i Membrado va ser un músic integral, ja que a banda de la seua vessant sardanística i coblística, també són molt destacables les obres simfòniques que va compondre així com les obres de música religiosa i coral, i també les seues aportacions en el camp de la música lleugera i de ball.

El Consell Comarcal de la Terra Alta va acordar retre-ñi homenatge pòstum, tot aprofitant l'esdeveniment de la proclamació de la Pubilla i l'Hereu de Catalunya 2014 que té lloc aquest cap de setmana a Gandesa.

Aquest homenatge s'ha afegit al centenar de guardons musicals que va rebre en vida, al carrer que té dedicat a la seua vila nadiua d'Horta de Sant Joan i a l'avinguda que porta el seu nom a Vilanova d'Escornalbou. En el capítol d'honors i reconeixements cal destacar l'atorgament a Tomàs Gil i Membrado de la Creu de Sant Jordi, l'abril de 2010 per part de la Generalitat.

Durant l'homenatge la Cobla Mirantfont de la Fatarella va interpretar un total de vuit sardanes compostes pel mestre d'Horta de Sant Joan, entre les quals El millor pubillatge i A tres pubilles, estrenades per la Cobla Mirantfont el 18 de març de 1990 al convent de Sant Salvador d'Horta de Sant Joan; i Pubilles galanes, estrenada per la mateixa cobla el setembre de 1998 amb motiu de la Festa Major de la vila dels Ports. En aquestes estrenes la cobla va actuar davant del mestre Gil i Membrado.