Cercar en aquest blog

10/13/2014

La nova acció d’URVIART al Campus Terres de l’Ebre proposa crear un poema col·lectiu a partir de textos de Gerard Vergés

L'Espai de Creació Col·lectiva URVIART, que va nàixer el curs passat a proposta de l'arquitecta Cristina Bestratén i el filòsof i comunicador Roman Aixendri, sota la coordinació de l'Antena Cultural Tortosa de la URV, dirigida per Núria Gil, tindrà una nova sèrie d'accions durant aquest curs 2014-15 al Campus Terres de l'Ebre. De fet, aquest dilluns, 13 d'octubre s'estrenarà la primera d'aquestes accions que amb el títol de Macropoema convida als participants a crear un gran poema col·lectiu a partir de versos del reconegut poeta tortosí, Gerard Vergés,  que va morir el dia de Sant Jordi d'aquest 2014.

Es tracta d'una intervenció amb post-its al vestíbul del Campus, semblant a  la primera que van realitzar el curs passat. Si en aquell moment van recrear amb 1.800 post-its de diferents colors un gran retrat d'Antoni Rovira i Virgili al vestíbul del Campus, ara en faran un altre en homenatge a Gerard Vergés. Però l'acció anirà una mica més enllà ja que es demana als participants a crear un poema col·lectiu a partir de diferents versos de Vergés que estaran enganxats aleatòriament per la paret del vestíbul. Es tracta d'una acció oberta a tota la comunitat universitària (alumnes, professors, personal del Campus i també persones externes que passin per la universitat durant el moment que estigui en marxa l'acció). Els participants simplement hauran de demanar a la consergeria un post-it de color blau i escriure una estrofa de collita pròpia inspirada amb la de Vergés o amb la de qualsevol altre participant de l'acció.

El post-it el podran enganxar dalt, baix, a la dreta o a l'esquerra dels que hi hagin posats. La idea és crear "una constel·lació poètica" que sigui com "un homenatge creatiu al gran poeta tortosí", apunten els organitzadors, que parteixen de la base que la poesia pren vida quan algú l'escriu però també quan algú la llegeix i la interpreta i "es pot expandir com una planta rizomàtica en totes les direccions" si són moltes mans les que la creen.

L'acció estarà instal·lada al vestíbul del Campus Terres de l'Ebre de la URV, a Tortosa, fins al proper 30 de novembre. Durant el mes de novembre es realitzaran activitats paral·leles sobre la vida i obra de l'escriptor. Per donar més visibilitat al projecte s'ha convidat als participants a fer-se fotos i pujar-les a la plataforma Instagram amb el hastag #urviart2014 o enviar-les a urviartebre@gmail.com.