Cercar en aquest blog

10/24/2014

L'ACA ja té enllestida la base de dades per a la creació de l'inventari de punts de sobreeiximent de les xarxes de sanejament unitàries


L'Agència Catalana de l'Aigua ha elaborat la base de dades destinada a crear un inventari dels punts de sobreeiximent de les xarxes de sanejament unitàries. Cal tenir en compte que aquest tipus d'infraestructures recullen tant les aigües residuals com l'aigua provinent de la pluja. Això provoca que, en situacions de pluges intenses, aquestes xarxes puguin vessar de manera puntual i provocar alteracions momentànies de la qualitat de l'aigua,  tant a les aigües litorals com a les interiors. En aquests episodis, però, s'acostuma a recuperar la normalitat transcorregudes entre 24 i 48 hores.
 
A Catalunya hi ha actualment 37 emissaris submarins (conduccions que transporten l'aigua sanejada a les depuradores fins el mar) en tot el litoral català, 11 dels quals a Girona, 12 a Barcelona i els 14 restants a Tarragona. En aquest sentit, l'inventari que durà a terme l'ACA permetrà identificar aquelles xarxes de sanejament unitàries (connectades als esmentats emissaris submarins o que afecten directament a les aigües interiors) que poden sobreeixir  en episodis de pluges i definir les possibles accions a seguir.
 
El Reial Decret 1290/2012 fixa l'obligació dels titulars de xarxes de sanejament unitàries de declarar els punts de sobreeiximent que es poden produir en episodis de pluges intenses abans de finals de 2014. Així mateix obliga a les administracions hidràuliques a elaborar un inventari d'aquest punts de sobreeiximent abans de finals de 2015 que formaran part de les dades sobre pressions antropogèniques que preveu la planificació hidrològica.
 
Per donar compliment a aquests preceptes normatius l'ACA, d'una banda, ha enviat, durant el primer trimestre de 2014, una circular informativa a les empreses i administracions susceptibles de ser-los d'aplicació el Reial Decret esmentat i, de l'altra, ha enllestit la base de dades on s'introduiran les dades rebudes per crear l'inventari de punts de sobreeiximent. A dia d'avui ja s'han rebut més de 250 respostes.