Cercar en aquest blog

10/17/2014

L’alcalde d’Alcanar denuncia la desproporció de l’actuació policial i l’acarnissament de la Guàrdia Civil

Després d'un escorcoll de  14 hores, i una detenció cautelar que no va ser ni autoritzada ni ordenada pel jutjat, sinó per la Guàrdia Civil, van deixar marxar el regidor i l'alcalde sense cap càrrec.

Aquest matí l'equip de govern municipal d'ERC d'Alcanar ha fet una roda de premsa per valorar l'operació policial que ahir va patir l'Ajuntament. L'alcalde, Alfons Montserrat, en començar ha agraït la multitud de mostres de suport rebudes, i en especial, les expressades pels centenars de persones que es van esperar a la plaça de l'ajuntament  a que acabés l'escorcoll de la Guàrdia Civil, a les dues de la matinada, per expressar la seva solidaritat amb l'alcalde i el regidor d'urbanisme, que estaven detinguts de manera cautelar des de feia gairebé 14 hores.

Montserrat ha explicat que l'origen dels fets està en una doble denúncia presentada el 3 de juliol de 2013. Al cap d'un temps, el 20 de novembre de 2013, va haver-hi una primera actuació força desproporcionada de la Guàrdia Civil entrant a l'Ajuntament d'Alcanar per requerir prop de 20 expedients d'obres, i el 16 de setembre de 2014, el jutjat resolia que 'no hi ha indicis suficients per fer cap tipus d'imputació'. Curiosament però, el 16 d'octubre, un mes després, es produïa l'actuació policial d'ahir.

Segons Montserrat 'l'actuació d'ahir era un requeriment de més documentació, i es van registrar els serveis tècnics de l'ajuntament i el departament d'urbanisme'. Els van demanar 23 expedients nous, alguns dels quals també eren ampliacions dels de la primera operació, i fan referència a totes les adjudicacions d'obres que s'han fet fins al 2014. Obres que corresponen a petits constructors i paletes del municipi. Durant l'escorcoll tant l'alcalde com el regidor van ser detinguts cautelarment. Montserrat ha afirmat que 'aquesta detenció no va estar ni  ordenada, ni autoritzada pel jutjat, sinó que és una detenció obra purament de la Guàrdia Civil'.  L'element nou respecte l'operació anterior, segons sé li va dir a l'alcalde, seria la possibilitat que hi hagués una banda o trama organitzada entre l'ajuntament d'Alcanar i el col·lectiu de paletes del poble.

Davant d'això la sensació de Montserrat i l'equip de govern d'ERC  'és d'absoluta indefensió'. Es per això que ha qualificat 'l'actuació policial d'ahir de totalment desproporcionada', i ha confessat que, 'se'ns fa difícil pensar que això obeeix a una lògica jurídica, i no sabem a quina lògica obeeix'. L'alcalde ha denunciat que 'hi ha una voluntat d'acarnissament de la Guàrdia Civil cap a l'Ajuntament d'Alcanar, i de les nostres persones'. Com exemple d'aquest fet ha recordat que després d'haver estat 14 hores la Guàrdia Civil escorcollant l'Ajuntament, els van deixar en llibertat sense càrrecs. Per tant, un any després del primer requeriment d'expedients, i un any i mig després de feta la denúncia, encara no hi ha cap tipus d'imputació. Montserrat ha afirmat que 'a hores d'ara no tenim cap citació per anar a declarar, estem igual que fa un any i mig, però amb dos visites més de la Guàrdia Civil'.

L'alcalde també ha lamentat que 'no s'està respectant ni l'autonomia local, ni al poble d'Alcanar'. Segons ell el requeriment de documentació s'hagués pogut fer des del jutjat, i en canvi per segona vegada, 'malgrat que l'Ajuntament d'Alcanar ja està personat a la causa, s'ha procedit a fer una actuació policial totalment desproporcionada, anunciada pel Ministeri d'Interior i la Subdelegació del Govern espanyol a Tarragona'.