Cercar en aquest blog

10/26/2014

“Un nou país és una gran oportunitat perquè es reconegui la pagesia com a sector estratègic”


El reconeixement de la pagesia de Catalunya com a sector estratègic és una de les grans oportunitats que pot arribar de la mà d'un nou estat, ja que els pagesos i pageses "proveïm d'aliments, conservem els recursos naturals, mantenim el paisatge agrari i rural i garantim l'ocupació equilibrada del territori". Aquest és un dels arguments que han centrat el discurs de cloenda del coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, en l'11a Assemblea que ha celebrat el sindicat aquest cap de setmana a Barcelona i Martorell.

 

En aquest sentit, el text recull la defensa del sindicat de "l'exclusió de l'alimentació de les regles neoliberals" imposades per l'Organització Mundial de Comerç (OMC) que han marcat les reformes de la Política Agrària Comuna (PAC) des de fa 20 anys i han comportat "greus problemes en les rendes de la pagesia professional", cada vegada "més vulnerable a la pobresa".

 

Una altra qüestió abordada en el discurs és la necessitat, en el marc d'un nou estat, de "dotar-nos de les garanties que impedeixen les conxorxes entre les elits de l'estat i les grans corporacions, que ens deixen indefensos contra la corrupció, els abusos i les arbitrarietats, sense cap raó moral més enllà de l'intercanvi de favors". "Ara que som en un procés per assolir les llibertats nacionals que trenca amb el llast franquista, també s'ha de trencar amb el llast antidemocràtic de la concertació obscura de l'Estat i les corporacions amigues", ha destacat el coordinador nacional del sindicat, que ho ha contraposat al "llegat de tradició socialdemòcrata" català, avui "amenaçat pel neoliberalisme".

 

A dues setmanes de la participació ciutadana del 9 de novembre, el discurs també ha fet al·lusió a la perseverança que, d'altra banda, ha caracteritzat els 40 anys de lluita per la terra d'Unió de Pagesos. Per aquest motiu, ha asseverat que "el pas del temps no jugarà contra nosaltres".

 

El text insisteix en la idea del sindicat d'aconseguir "un marc legal i una actuació ferma per part de les administracions contra els abusos que hem estat patint" per part de la gran distribució: "El nou estat ha d'assegurar el compliment de les normes que regulen el mercat, la competència i el comerç agroalimentaris". Per això, cal que "es persegueixi l'abús e posició de domini causat per la concentració de la gran distribució".

 

També ha recordat que amb un estat propi, la Unió Europea hauria de corregir el desequilibri de la balança fiscal, augmentant més de tres vegades els recursos destinats a Catalunya, que sobrepassarien els 2.400 milions d'euros en set anys.

 

El discurs del coordinador nacional d'Unió de Pagesos ha incidit en la tasca continua feta al llarg de 40 anys per reclamar solucions concretes a problemes concrets, moltes vegades quan les administracions no en donaven: robatoris al camp, danys per la fauna salvatge o restriccions a la circulació de tractors ales carreteres; danys per pedregades o enfonsament dels preus en sectors com el de la fruita.

 

Apel·lant a les properes eleccions al camp que se celebraran l'any vinent, en el text s'ha recordat que el sindicat es mobilitzarà, com ha fet en els seus 40 anys d'història, per millorar els resultats i mantenir-se com una organització agrària forta per tal de resoldre els problemes estructurals del sector.

 

L'acte de cloenda també ha inclòs la lectura de la declaració fundacional del sindicat, en el seu 40 aniversari, i de la Declaració de Martorell, aquesta última amb motiu de la celebració de l'Assemblea, i en la que el sindicat recorda la vinculació d'aquesta vila amb l'organització agrària que va precedir Unió de Pagesos fa més de 100 anys, la Federació de Rabassers de Catalunya, ja que va ser a Martorell on es van redactar els seus estats el 1908.

 

La Declaració de Martorell alerta que, tot i el pas de tants anys, "hi ha governants que persisteixen en voler precaritzar les relacions contractuals sobre les terres", com ho demostren iniciatives dels departaments de Justícia i Agricultura a favor de "modificar la durada de contractes d'arrendament, parceria i masoveria, deixant-los a un mínim d'un any".

 

El text de la Declaració de Martorell reivindica el paper històric del sindicat i el seu compromís amb la lluita de les llibertats democràtiques i nacionals de Catalunya, alhora que entén que sense un nou estat, la pagesia professional i el món rural no podran disposar de la capacitat de modernització, innovació, o de relleu generacional, entre altres, comparables als del països més rics "al nord de Catalunya".

 

Entre els reptes que ha de tenir en compte un nou estat pel que fa a la pagesia, la declaració esmenta la protecció adequada dels processos de degradació i especulació de la terra, per evitar situacions com les que s'han donat en les últimes dècades.

 

L'11a Assemblea d'Unió de Pagesos ha centrat el seu debat en el paper del sector agrari, la política agrària i l'administració agrària en el marc d'un nou estat, així com l'organització dels sectors agrícola i ramader de cara a afrontar els reptes que planteja actualment el mercat i per millorar-ne la seva posició. L'Assemblea, amb el lema 40 anys de lluita per la terra, coincideix amb l'any del 40 aniversari de la fundació d'Unió de Pagesos.

 

La ponència El sector, la política i l'Administració agrària en un nou estat proposa un debat sobre el paper del sector agrari en la construcció d'un nou estat, així com el posicionament d'aquest respecte a les condicions de vida i treball de la pagesia.

 

El text d'aquesta ponència també reclama la regulació de la prohibició de la venda a pèrdues i establir els mecanismes necessaris per tal que hi pugui haver una lliure competència a la cadena alimentària, limitant la concentració de poder i la posició de domini de la gran distribució, que perjudica enormement els productors.

 

Altres qüestions que recull aquesta ponència són la necessitat de disposar d'una nova llei de caça adaptada a les demandes i compatibilitats del segle XXI, ja que l'actual data de 1970, i una regulació de les llotges de Catalunya per tal que el sistema de determinació de la mitjana dels preus en origen sigui eficient.

 

Pel que fa a la ponència sobre com afrontar els reptes del mercat per part de la pagesia, Unió de Pagesos aposta per seguir fomentant els circuits curts de comercialització a través de Terra Pagesa, i col·laborar amb les organitzacions de consumidors. Aquesta proposta també recull la possibilitat de vehicular les denuncies de conductes comercials il·lícites a través de la nova Llei de la cadena alimentària.

 

A la cloenda de l'11a Assemblea d'Unió de Pagesos han assistit la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; i l'alcalde de Martorell i president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, entre altres autoritats de Catalunya.

 

A l'11a Assemblea d'Unió de Pagesos han participat un centenar de delegats i delegades de totes les comarques de Catalunya, i a la cloenda han assistit prop de 500 persones. Hi han col·laborat la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Martorell, l'Ajuntament de Barcelona, el Departament d'Agricultura, Cajamar, Agropecuària Comarcal de Martorell SCCL, Cooperativa Agrària Santboiana SCCL de Sant Boi de Llobregat, Cooperativa Agrària de Santa Coloma de Cervelló SCCL, Planters Faura del Papiol, Planters Hortícoles Claudi Casals Vedri de Sant Boi de Llobregat, Parc Agrari del Baix Llobregat i Consell Comarcal del Baix Llobregat.