Cercar en aquest blog

10/29/2014

Unió de Pagesos estima una collita d’olives un 26% més elevada en aquesta campanya però alerta d’una important afectació de la mosca de l’oliva en noves zones


Unió de Pagesos estima que la producció d'oliva d'aquesta campanya que ara encetem, 2014-2015, serà d'unes 161.177 tones d'olives, l'equivalent a unes 33.227 tones d'oli. Aquestes xifres situen la campanya com a bona en quantitat, especialment a les comarques del Baix Ebre i Montsià, i també a les comarques de Lleida en general. Les 161.177 tones d'olives suposen un augment del 26% de la producció respecte a la campanya anterior, considerada curta, i que es va tancar amb 127.887 tones, segons dades del departament d'Agricultura.

Les comarques que milloren de manera important la seva producció són sobretot les més productores de Catalunya. A la demarcació de Tarragona, el Baix Ebre tindrà amb 33.300 tones estimades de producció (increment del 30-40% respecte a l'anterior), i el Montsià, amb una producció estimada de 25.520 tones (amb el mateix increment que el Baix Ebre). Per contra, a la comarca de la Ribera d'Ebre s'espera una collita d'un 60% aproximadament respecte a una collita mitjana, i d'unes 9.623 tones. Altres comarques de la demarcació de Tarragona com la Terra Alta també tenen prevista una bona collita, amb unes 5.500 tones de producció (respecte a les 3.492 tones de la campanya anterior). Altres produccions també bones però més irregulars es donaran al Baix Camp (23.520 tones), Tarragonès (5.100 tones) i Alt Camp (4.768 tones). El total de les comarques tarragonines ascendiria a 115.125 tones, un 66% més que la campanya anterior.

La collita també es considera que serà bona a les comarques lleidatanes. A les Garrigues, la producció serà al voltant de 20.759 tones, davant les 12.500 tones aproximades de la campanya anterior (amb un augment del 67%); i a la resta de comarques també s'espera bon nivell de producció. En total, 40.303 tones a la demarcació de Lleida.

A les comarques de Barcelona, la previsió de producció és relativament bona, d'unes 3.500 tones, però varia molt l'evolució segons les comarques. A les comarques de Girona, la previsió de collita era també bona, però la elevada incidència de la mosca de l'oliva, sobretot a la costa, ha fet caure olives, i la producció estimada podria ser de 2.249 tones.

L'estimació del sindicat s'apropa molt a l'estimació publicada pel departament d'Agricultura, que és de 160.529 tones, tot i que Unió de Pagesos creu que la producció final de Girona, Barcelona i Lleida es pot veure reduïda en funció de l'afectació final de la mosca de l'oliva (Bactrocera oleae). L'elevada incidència de la mosca a comarques i zones on fins aquesta campanya pràcticament no es coneixia la plaga és el que ha alertat al sindicat. En aquesta campanya la plaga ha estat molt important a comarques com les Garrigues, la Segarra, la Noguera, i amb incidència molt elevada a l'Alt i Baix Empordà, al Baix Penedès, o zones de l'Alt Camp.

L'origen d'aquesta elevada incidència es podria trobar en la climatologia: hivern i estiu suaus amb elevades humitats. No obstant, per a Unió de Pagesos és necessari que l'Àrea de Sanitat Vegetal del departament d'Agricultura analitzi la situació per tal d'abordar i resoldre aquest greu problema el més aviat possible

El sindicat també demana que es reforci l'assessorament per a la pagesia en matèria de lluita contra la mosca, sobretot de les zones no endèmiques i de les zones on fins ara la incidència històrica de la plaga havia estat mínima: Lleida, Girona i Barcelona. A més, cal que Agricultura, juntament amb les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) i el mateix sector treballin a fons l'anàlisi de les dades d'afectació a final de campanya, i acordin una estratègia de lluita eficient i suficient per a tots els territoris.

Pel que fa als preus de l'oli, van augmentar fins els 2,9€/litre l'oli verge extra la primera setmana d'octubre, i ara se situa en els 2,64€/litre l'oli verge extra, i els 2,49€/litre l'oli verge (segons dades de Poolred). El ministeri d'Agricultura encara no ha fet pública la seva estimació de collita d'olives i producció d'oli a l'Estat espanyol per ala campanya 2014/15. Tot i així, diferents fonts situen la producció entre 650.000 i 960.000 tones. Les existències d'oli eren només de 300.000 tones el passat mes de setembre, el que representa la meitat de l'any passat en les mateixes dates, i està per sota de les darreres quatre campanyes.

 

 

Estimació de collita d'olives i oli a Catalunya en la campanya 2014-2015 i dades definitives del DAAM de la campanya 2013-2014