Cercar en aquest blog

12/18/2014

Salvadó: ‘ERC fa un nou gest per acordar eleccions durant el primer trimestre. Volem desbrossar el terreny però no és un xec en blanc’


 

ERC retira la seva esmena a la totalitat contra la llei d'acompanyament . El text alternatiu presentat ala Llei de mesures i retirat durant el Ple, esdevé ara la base de les esmenes parcials. ERC assegura que no s'entén que el Govern presenti uns pressupostos i una llei de Mesures ordinaris sense donar resposta a la necessitat d'estructures d'estat com si el procés nacional no existís i amb un calendari previst que no contemplaria eleccions el més aviat possible.

 

 

El secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, ha explicat que 'es retira l'esmena a la totalitat contra la Llei de mesures fiscals i financeres per tal de generar un millor clima en les negociacions amb el president de la Generalitat i així poder acordar la celebració d'eleccions anticipades durant el primer trimestre del 2014'. Durant el debat de la llei, Lluís Salvadó ha explicat que 'aquest gest de responsabilitat no amaga la discrepància respecte a l'estratègia que ara mateix defensa el Govern. Els ciutadans que vam votar el 9-N no ens mereixem que la resposta sigui lligar-se a la presidència d'una autonomia agònica un parell d'anys més, no ens mereixem que la resposta sigui un qui dia passa any empeny'.

 

Salvadó ha assegura que 'no s'entén l'estratègia del Govern que sembla que no posa fil a l'agulla quan ho pot fer. No s'entén que es fa tramitant uns pressupostos i una llei de mesures absolutament ordinaris, com si el procés nacional no existís, sense donar resposta a la creació d'estructures d'estat, i, a més, tramitant-ho en un calendari que no quadra amb allò que la majoria de catalans volem, si més no, no casa amb allò que volem els independentistes, que és la celebració d'eleccions durant el primer trimestre del 2015, unes eleccions que ens portin a la independència de Catalunya'.

 

El contingut del text alternatiu de l'esmena que s'ha retirat s'incorporaria en forma d'esmenes a l'articulat en el decurs del debat en comissió si s'arriba a produir. 'Des del sentit de responsabilitat, el que volem és desbrossar el terreny de la negociació, fer gestos de responsabilitat que han de permetre generar un millor clima per tancar les negociacions per fer eleccions durant el primer trimestre del 2014', ha argumentat.

 

Salvadó no ha estalviat les crítiques al fet que l'executiu hagi decidit tramitar uns pressupostos que en el millor dels casos es votaran el 5 de febrer. 'No ens podem imaginar que el president encara no hagi convocat el 5 de febrer eleccions i no s'hagi dissolt la cambra'. 'No ens volem imaginar aquest escenari. Les oportunitats que no s'aprofiten quan toca acabem passant de llarg i això seria irrespectuós amb les persones que han posat tota la seva il·lusió en aquest procés'. 'No podem ni pensar en arribar al 5 de febrer amb uns pressupostos amb partides pintades que depenen de la bona voluntat del ministre Montoro, un ministre que ja sabem que té una voluntat molt clara, la d'ofegar financerament Catalunya' ha reblat.

 

 

El text alternatiu esdevé ara la base de les esmenes parcials

 

Salvadó ha criticat el contingut de la llei d'acompanyament perquè 'no és el la Llei de Mesures de transició nacional que necessita el país. No hi ha, com tampoc hi és als Pressupostos, mesures per construir les estructures d'Estat necessàries , quan en el darrer exercici del 2014 si que hi eren'.

 

 

El text alternatiu que presentava inicialment pel Grup Parlamentari d'ERC, i que ara converteix en esmenes, fixa un termini de tres mesos per trametre al Parlament un Projecte de Llei Tributària de Catalunya, i també una reforma de la llei de patrimoni que contempli un mecanisme d'inventari del patrimoni de la Generalitat, de cara a una futura negociació d'actius i passius amb l'Estat. També retorna la fiscalitat dels casinos a la seva situació anterior prèvia a la modificació per impulsar Barcelona World. Com a mesures destacades també cal citar la modificació de l'impost sobre Grans Establiments Comercials , l'equiparació fiscal de les famílies monoparentals i nombroses, i la fixació del topall de sou d'un conseller com a sou màxim d'un directiu de la Generalitat.