Cercar en aquest blog

1/22/2015

Interior i l'Associació Nuclear Ascó- Vandellòs II signen un conveni per garantir una eficaç i segura intervenció en cas d'emergències nuclears

Signatura del conveni entre Interior i ANAV

 
·        El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha presidit aquesta tarda la signatura
 
·        El conveni té com a objectiu actualitzar aspectes com la seguretat, l'eficàcia i la coordinació dels recursos propis de les centrals nuclears i de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament en cas d'emergència
 
·        Estableix el material a disposició dels equips d'intervenció, una part dels quals seran cedits per ANAV als Bombers de la Generalitat
 
·        Així mateix, també estableix la formació tant del personal de les Centrals Nuclears com dels Bombers de la Generalitat
 
El Departament d'Interior i l'Associació Nuclear d'Ascó- Vandellòs II, A.I.E (ANAV) han signat aquesta tarda un conveni de col·laboració que té com a objectiu actualitzar alguns aspectes en l'actuació i la coordinació dels efectius i els recursos propis de les centrals nuclears i els Bombers de la Generalitat, dins el marc del PENTA i el PEI.
 
El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha presidit l'acte de signatura de l'acord i ha destacat: "Amb aquest conveni es podran atendre les emergències amb més eficiència. Hem fet una aposta per tot allò que seria necessari en cas de produir-se un incident important. Apostem per la coordinació, formació i equipaments, entre d'altres". Espadaler també ha remarcat el moment en què se signa el conveni: "És un moment de calma. Sense pressions ni incidents signem aquest conveni de col·laboració per posar-nos al dia i reforçar la seguretat".
 
Per la seva part, el director general de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, José Antonio Gago, ha explicat que aquest conveni suposa un progrés respecte del conveni que teníem i reforça el nostre compromís amb la seguretat. En aquest sentit ha manifestat: "Hem d'estar preparats per allò imprevist, per allò impossible i aquest conveni ens premetrà estar més preparats per coordinar-nos en situació crítica".
 
El nou conveni és una revisió del que hi havia vigent fins ara i que data del 1991. Entre les principals novetats que incorpora destaca una millor coordinació i un nou procediment d'intervenció segons el qual ANAV i els bombers adopten el procediment del Cos de Bombers de la Generalitat, i avenços en la formació dels bombers en matèria d'intervenció en nuclears i riscos radiològics. A més, hi haurà una comissió que vetllarà per l'aplicació del conveni i l'actualització de procediments. A diferència del conveni que hi havia fins ara, que era anual i prorrogable si no hi havia denúncia, el nou té una vigència indefinida, amb la possibilitat de denúncia o rescissió.
 
L'acord també suposa la millora d'actuacions que fins ara es duien a terme. Així, s'adeqüen i actualitzen els criteris de protecció radiològica adequant-los al PENTA i al Reglament de protecció sanitària contra radiacions ionitzants (cal tenir en compte que han variat molt els valors de dosis admissibles respecte les de fa dues dècades); i s'actualitza el material a facilitar als bombers de la Generalitat entre el que hi ha de protecció respiratòria, salvament, il·luminació i descontaminació.
 
Així mateix, el conveni signat avui estableix el marc general d'actuació entre l'ANAV i la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament (DGPEIS) en cas d'una emergència i determina que les intervencions de la DGPEIS són complementàries als mitjans de les centrals nuclears. Aquestes intervencions es concreten en: extinció d'incendis, salvaments de persones i salvaments diversos, en l'ajuda al personal de les Centrals Nuclears en serveis com inundacions, esfondraments, etc.
 
A la signatura del conveni, que ha tingut lloc a la Delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona, també han assistit el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin; el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Ramon Parés; el director general de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, José Antonio Gago, les directores dels Serveis Territorials d'Interior a Tarragona i Terres de l'Ebre, Rosanna Camps i Eva M. Ruiz; i la subdirectora general tècnica dels Bombers de la Generalitat, Anna Martin, entre d'altres autoritats.