Cercar en aquest blog

3/04/2015

La multa de 88 milions de Competència a empreses làcties per pactar preus dóna la raó als arguments d’Unió de Pagesos


Unió de Pagesos considera que la multa de 88 milions d'euros que ha imposat la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a nou empreses i dues associacions làcties per intercanviar-se informació sobre preus i per haver concertat el repartiment del mercat d'aprovisionament de llet crua almenys des de l'any 2000 fins al 2013 confirma els arguments d'Unió de Pagesos contra els abusos de sectors de l'agroindústria.

 

Unió de Pagesos havia demanat fa anys a Competència que s'investiguessin possibles pràctiques anticompetitives per part d'aquestes grans empreses per tal que la formació de preus i la distribució de marges dins la cadena làctia fos transparent.

 

La resolució de la CNMC deixa clara la intenció d'aquestes empreses per imposar condicions comercials als ramaders, ja que reconeix que la indústria ramadera ha estat la més perjudicada per aquestes pràctiques. Unió de Pagesos, en aquest sentit, demana a les administracions que vetllin perquè no es torni a repetir una situació com aquesta, sobretot tenint en compte que el sistema de quotes deixarà de ser vigent en poques setmanes.

 

D'altra banda, el sindicat insisteix a demanar que l'Autoritat Catalana de la Competència investigui si la indústria làctia penalitza els grups lleters, ja que segons les dades de l'Observatori de la Llet de Catalunya, la sèrie històrica de preus de la llet percebuts pel ramader català des del 2007 mostra una tendència en la que els productors individuals han anat percebent uns preus superiors als dels productors agrupats en cooperatives no transformadores o grups de lleters.

 

Unió de Pagesos ha demanat reiteradament a les autoritats competents en aquesta matèria que estudiïn les raons per les quals hi ha aquesta diferència de preus ja que, aparentment, aquesta tendència perjudica les organitzacions de productors que venen de manera conjunta i afavoreix l'atomització del sector.