Cercar en aquest blog

3/10/2015

Unió de Pagesos aportarà l’experiència de la pagesia en el 1r Congrés del món de la masia, que debatrà els canvis que han afectat el territori en les últimes dècades


 

Unió de Pagesos col·labora en el Primer Congrés del món de la masia, que amb el títol de Passat, present i futur del territori rural català, i organitzat per la Secció d'Història Rural de la Institució Catalan d'Estudis Agraris de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), tindrà lloc des de demà, dimecres 11 fins divendres 13 de març, a la seu central de Barcelona de l'IEC.

L'objectiu del congrés és debatre sobre els canvis que han afectat profundament el territori, i el món rural en particular, en les últimes dècades, com el nou model productiu en el què les noves tecnologies hi tenen un paper rellevant. Els experts abordaran la nova forma d'entendre la dinàmica del territori, abocada a equilibrar l'abandonament de població en algunes zones amb propostes alternatives com el turisme rural, la producció i consum de productes de proximitat i també la rehabilitació de masos i d'edificis singulars.

Totes aquestes qüestions es tractaran en un seguit de debats interdisciplinaris, no solament des del punt de vista acadèmic i polític, sinó també des de l'experiència de la pagesia, que tindrà l'oportunitat d'aportar els seus punts de vista en l'àmbit territorial, així com d'incidir en les conclusions que en surtin a través de la participació de diversos sindicalistes i tècnics d'Unió de Pagesos.

· Montserrat Lligadas, membre de l'equip tècnic d'Unió de Pagesos, intervindrà demà dimecres 11 de març, a les 13.10 h, amb la comunicació Interrelació entre els nous usos de les masies en entorns agraris, dins del bloc que debatrà Polítiques de desenvolupament rural, en la que plantejarà quina és la conseqüència de que les activitats que es desenvolupen a les masies (com el turisme) no tinguin res a veure amb les activitats de l'entorn agrari en el que es troben ubicades. En aquest cas, l'espai obert deixa de tenir valor productiu per a passar a tenir un valor paisatgístic, i la conseqüència d'això es troba en la regulació urbanística del sòl no urbanitzable, que hauria de tenir en compte aquesta realitat i evitar que s'oblidi el valor productiu dels espais oberts.

· Josep Carles Vicente, responsable d'estructures i desenvolupament rural de la Comissió Permanent Nacional d'Unió de Pagesos, participarà demà dimecres, a les 13.20 h, en el debat posterior a Polítiques de desenvolupament rural.

· Salomó Torres, responsable de formació, transferència tecnològica i innovació de la Comissió Permanent Nacional d'Unió de Pagesos i representant del sindicat al Consell Assessor de l'IRTA, participarà dijous 12 de març en el debat Masia i producció de proximitat i ecològica.

· Joan Casajoana, membre de la comissió permanent comarcal del Bages d'Unió de Pagesos, intervindrà dijous 12 de març, a les 13.30 h, en el debat sobre Masia i organització social.

· Josep Maria Coll, responsable de qualitat i seguretat alimentàries de la Comissió Permanent Nacional d'Unió de Pagesos, participarà dijous 12 de març, a les 20.00 h, en el debat sobre Masia i producció de proximitat i ecològica i Masia i turisme rural.

· Andreu Ferrer, responsable tècnic d'Unió de Pagesos, intervindrà dijous 12 de març, a les 17.00 h, amb la ponència Influència i evolució de la Política Agrària Comunitària (PAC) sobre la pagesia catalana, dins del bloc La política agrària i l'evolució de les explotacions agràries catalanes: del mas a les empreses/del mas familiar al mas empresa. Posteriorment, participarà en el debat sobre aquestes qüestions.

· Joan Montesó, responsable de medi rural de la Comissió Permanent Nacional d'Unió de Pagesos i coordinador territorial de les Terres de l'Ebre del sindicat, participarà divendres 13 de març, a les 13.00 h, en la Taula rodona Arqueologia de la masia: recerca i rehabilitació.

En el 1r Congrés del món de la masia també hi participaran experts com Abel Mariné, catedràtic emèrit de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona; Xosé Armesto i Joan Tort, doctors en geografia i professors de Geografia Física de la Universitat de Barcelona; Josep Montfort, director general de l'Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA); Martí Boada, doctor en Ciències Ambientals i membre del Comitè espanyol del Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient, o Lourdes Vilanova, coordinadora de l'equip espanyol en projectes de recerca sobre desenvolupament agrícola de la Comissió Europea i el ministeri d'Agricultura.

La inauguració del congrés anirà a càrrec del president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros; del conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, i del president de la Institució Catalana d'Estudis Agraris, Josep M. Vives de Quadras.