Cercar en aquest blog

4/20/2015

El pas del temps, el tercer paisatge, la crisi econòmica o la història de la Pastora inspiren els quatre artistes d’#ebrergent


 

Quatre joves artistes de les Terres de l'Ebre -Roser Arqués de Deltebre; Elena Blesa i Miguel Bustos de La Sénia; i Rebeca Royo de Tortosa- exposen des d'aquest dissabte, 18 d'abril a Lo Pati-Centre d'Art Terres de l'Ebre les propostes artístiques que van presentar a la convocatòria #ebrergent i que van ser seleccionades d'un total de 19 projectes. L'exposició col·lectiva es va inaugurar aquest dissabte amb la presència del director General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Toni Reig; l'alcalde d'Amposta Manel Ferrer, el director de Lo Pati, Vicent Fibla; la curadora i crítica d'art, Cèlia del Diego; i l'artista i tècnica en dinamització cultural, Pili Lanau, totes dues membres del jurat de la convocatòria. L'acte inaugural es va completar amb una actuació d'Ensemble Topogràfic,  un projecte musical de dansa i música que connecta amb la filosofia ebrergent i que acaba de treure disc.

#ebrergent art jove i emergent de les Terres de l'Ebre és una proposta de nova creació que naix de la fusió dels programes Art Jove (impulsat fa nou anys per la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya), i Art Emergent (instaurat per Lo Pati el 2012) que pretén donar suport als artistes emergents del territori en la producció i difusió de les seues creacions. Els projectes seleccionats en aquesta edició aborden temes diversos, des del pas del temps a la crisi econòmica, passant pel tercer paisatge o la història de Teresa Pla Messeguer, "La Pastora", el maqui hermafrodita dels Ports. Les tècniques utilitzades també són variades: la fotografia, la il·lustració o la instal·lació.

Elena Blesa Cábez. La Sénia 1980-2012. Infografia / dibuix / àudio. L'artista presenta un gran gràfic al mur central de Lo Pati on plasma les dades de l'atur, de la població activa i de l'evolució del nombre d'empreses de La Sénia des del 1980 al 2012. El 1980 perquè va ser l'any que la seua mare va venir de Madrid a treballar a La Sénia i el 2012 perquè va ser l'any que el seu germà va marxar fora a treballar. "La meua generació és l'única que s'ha criat i ha crescut a La Sénia. Els meus pares van venir a treballar i nosaltres arribats a l'edat adulta hi haurem de marxar", apunta. En aquest sentit Blesa contrasta les dades objectives del gràfic amb un audio d'hora i mitja on amics i coneguts seus expliquen perquè han hagut de marxar fora.

Miguel Bustos. Pastora. Serigrafia manual. L'autor presenta un llibre de 36 pàgines amb il·lustracions a dos tintes i imprès manualment que il·lustra sense pràcticament cap text (només una petita explicació al final) una part de la història de Teresa Pla Messeguer "La Pastora", el maqui hermafrodita d'Els Ports que va nàixer a Vallibona el 1917 amb una malformació congènita sexual. "M'interessava explorar el rebuig social que va experimentar aquesta persona en un moment en què la societat no entenia ni acceptava aquestes diferències i encara menys en un ambient rural". A la sala de Lo Pati es poden veure i fullejar quatre exemplars d'aquest llibre.

Roser Arqués. Espais indecisos. Fotografia. Es tracta d'una sèrie de setze fotografies preses en diferents indrets del Delta de l'Ebre però que posen el focus en allò que Guillés Clement va anomenar tercer paisatge. Terrenys urbanitzats abandonats "orfes d'intenció", segons l'autora, "on es poden observar breus i insospitades aparicions de la naturalesa."

Rebeca Royo. Recordar/construir. Collage digital. L'autora presenta tres fotografies de gran format, dos d'elles d'espais urbans de Tortosa i una del Delta on intenta plasmar "com un espai es transforma al llarg del temps però continua sent el mateix". Els collages els ha construït a partir de fotos antigues cedides per l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre i que ella ha tornat a fotografiar en l'actualitat per superposar present i passat.

Aquesta exposició col·lectiva estarà a Lo Pati fins al 6 de juny i a partir del mes de setembre s'organitzaran xerrades i debats al voltant de la mostra, ja que l'objectiu d'aquest nou programa és també fomentar la vessant pedagògica, així com itinerar a altres municipis de les Terres de l'Ebre.