Cercar en aquest blog

5/19/2015

Antoni Bassas, acompanyat de l'editor Emili Rosales, elabora un monogràfic de vuit pàgines sobre Tortosa per al diari 'Ara'

Antoni Bassas, periodista de l''Ara', acompanyat de l'editor rapitenc Emili Rosales, ha participat avui a Tortosa en un acte en què ha presentat el monogràfic que el diari ha dedicat a Tortosa (8 pàgines) i que es publicarà en l'edició del dimecres 20 de maig. Amb motiu de les eleccions municipals, el diari 'Ara' ha fet un seguit de reportatges centrats en 27 ciutats catalanes a càrrec de les primeres firmes del rotatiu, acompanyades d'un 'sherpa' local (en el cas de Tortosa, el mateix Antoni Bassas amb Emili Rosales).

Rosales ha explicat que va acompanyar el periodista per donar-li a conèixer les diferents cares de la ciutat. La passejada es va començar al pont del ferrocarril, on es va tractar de les males comunicacions de la ciutat i el territori, especialment ferroviàries. Aquesta primera parada en un pont sobre l'Ebre va donar peu per parlar del riu i la lluita antitransvasista. En opinió de Bassas, amb la lluita antitransvasista "Tortosa reivindica però ja no es queixa". Amb aquesta mobilització "heu aconseguit que Tortosa no es vegi des de la resta de Catalunya com part de la província de Tarragona, sinó com a capital d'una regió amb la seua pròpia personalitat".

Bassas considera que "heu entrat en el terreny propositiu, però com a la resta del país no sap ben bé què heu de proposar i cap a on heu tirar. D'aquestes 27 ciutats la conclusió és que tothom està en un cert cul-de-sac, en un "i ara què?. "Tothom ha perdut trens", ha dit Bassas.

Caminant, caminat, se li va aparèixer a Bassas el nom de Hemingway en el nomenclàtor dels carrers de Tortosa. Després, visita al carrer de Sant Blai, on Bassas i Rosales van tindre converses culturals amb gent com ara l'artista Leonardo Escoda. Des de Sant Blai fins a la plaça dels Dolors i el palau Abària, on hi ha la delegació del govern de la Generalitat.

Posteriorment, van passar per davant de casa Grego, van entrar a la catedral, on van visitar la capella barroca de la Cinta. De la catedral, al castell de la Suda i d'allí, passant per davant de l'escorxador modernista, fins a l'Expo Ebre, on Bassas va detectar un "brot verd" ja que "una família estava comprant un cotxe".

El periodista de l''Ara' considera que els tortosins i els ebrencs tenen la necessitat d'explicar-se més que queixar-se. "Això és molt semblant al paper del català al món, que s'explica, perquè no ha tingut canals ni mitjans", explica el periodista. Del seu periple tortosí, Bassat ha comentat que que li va agradar la vida que té la Via Verda, la identitat que donen el delta per un costat i el delta per un altre al territori, i també li va sobtar que la gent repintés de tant en tant el mural antitransvasista que hi ha a la vora del riu.

Durant l'acte, Bassas ha contestat diverses qüestions del públic, algunes de les quals al voltant del debat sobiranista. També s'ha referit a la internacionalització del debat sobiranista, atesa la seua experiència com a corresponsal de TV3 a Washinton.

Sobre la presència del diari 'Ara' a les Terres de l'Ebre, Bassas ha dit que "a les Terres de l'Ebre l''Ara' funciona com a tot arreu". El diari té 30.000 subscriptors i amb 10.000 subscriptors més ja seria viable i no hauria de dependre tant de la publicitat i les subvencions, que seria, en opinió del periodista, la situació ideal. Això fa que l''Ara' no pugui estirar més el braç que la màniga i no es pot parlar d'una delegació ebrenca a curt o mig termini. 

A l'acte hi ha assistit una bona representacio social de Tortosa i alguns dels caps de llista a les eleccions municipals, tals com Ferran Bel (CiU), Felip Monclús (ERC) o Jordi Jordan (Movem Tortosa).