Cercar en aquest blog

5/11/2015

El Festival Sirga de Flix incorpora el castell de Miravet com a nou espai

Del 4 al 18 de juliol, Flix i altres municipis de la Ribera d'Ebre tornaran a convertir-se en capital de la música contemporània instrumental, el free-jazz, l'electroacústica i l'experimentació sonora en la que serà la segona edició de Sirga – Músiques de Recerca i Patrimoni, un certamen amb vocació internacional organitzat per l'Associació d'Amics del Jazz de la Ribera d'Ebre, l'Ajuntament de Flix i l'Associació Cultural La Cana, sota la batuta del compositor i artista sonor flixanco, Joan Bagés. L'objectiu és dotar a les Terres de l'Ebre d'un festival internacional que dinamitzi, a diversos nivells, el nostre territori; donar a conèixer, a dins i fora des Països Catalans, els nostres creadors i intèrprets; i potenciar la creació sonora i musical d'arreu del món com un valor i un motor de progrés.


Entre els grans noms que participaran enguany en aquest certamen cal destacar el del compositor anglès Richard Barrett, qui sovint treballa amb elements extra-musicals com puguin ser les obres literàries de Samuel Beckett o la pintura de Roberto Mata. Per composar utilitza programes informàtics propis i considera la improvisació lliure com un mètode de composició. A Flix oferirà una Master Class i a més estrenarà una obra composada expressament per al Sirga Festival per a l'Schreck Ensemble, un grup de música holandesa, que interpreta i comissiona música electroacústica i que també tindrà una presència important dins el segon Sirga Festival. Altres noms destacats que vindran a Flix són el violoncel·lista belga Arne Deforce o el col·lectiu de música acusmàtica Alcôme de França, que ja hi va ser l'any passat.

Entre les novetats més importants d'enguany hi ha la incorporació de nous espais a Flix com el Mercat municipal, on es farà un sopar concert amb música electrònica, projeccions i tast de vins; l'ermita o la reserva natural de Sebes, on actuaran els alumnes del taller de creació d'arts sonor de José Manuel Berenguer; i fora de Flix, com el castell templer de Miravet, on hi haurà un concert del col·lectiu Alcôme amb els seu dispositiu de difusió electrònica de més de 20 altaveus i amb projeccions a la façana del castell; també s'incorpora l'espai històric Ca Don Joan de Vinebre o els carrers de Riba-roja d'Ebre i s'està treballant amb l'Ajuntament de Corbera d'Ebre per dur a terme una de les actuacions a l'interior de l'església enrunada del Poble Vell. Es mantenen espais de l'any passat com l'església, el refugi antiaeri i el castell carlí de Flix. I també hi haurà una actuació a Ascó.

De Flix a Xicago

També es manté la col·laboració amb l'Associació Catalana de Compositors amb la qual s'ha obert una convocatòria d'obres instrumentals. Les peces seleccionades dels compositors que s'hi presenten serà el contingut d'un concert que el 4 de juliol es farà a Barcelona a un lloc encara per determinar. La novetat és que també s'ha obert una col·laboració amb una associació de compositors de Xicago, l'Acces Contemporany Music (ACM), el que permetrà fer a finals d'any un mini Sirga Festival a Xicago amb l'Ensemble de Xicago interpretant música de compositors relacionats amb el festival de Flix. Paral·lelament en el Sirga Festival del 2016 es tocaran a Flix peces composades per compositors de Xicago.

Dins la segona edició del Sirga Festival s'han programat una vintena de concerts en diferents espais, dos tallers -de Soundpainting i d'acusmàtica i paisatge sonor-, i una Master Class de composició a càrrec de Richard Barret; també hi haurà diverses sessions de showroom d'intèrprets en què músics d'arreu del món mostraran els seus treballs.

Festival Felip Pedrell

El Sirga Festival també manté la col·laboració amb el Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona a Tortosa i l'Antena Cultural Tortosa de la URV, que enguany es traduirà en diversos concerts dins el Festival Felip Pedrell de Tortosa, el mes de novembre.