Cercar en aquest blog

6/04/2015

Unió de Pagesos trasllada també al Departament la seva proposta per substituir els requisits que ultrapassen la normativa en les inspeccions dels equips d’aplicació de fitosanitaris


Unió de Pagesos ha traslladat a la Direcció General d'Agricultura del Departament la proposta del sindicat per modificar alguns punts del Manual per a la inspecció d'equips d'aplicació de productes fitosanitaris elaborat pel Ministeri, ja que inclou exigències molt més restrictives que les de la pròpia normativa que regula les inspeccions, tant la europea com el Reial Decret 1702/2011.

Un dels punts d'aquest manual fa referència al manòmetre (mesurador de pressió), que obliga a que es pugui llegir a un metre de distància i que tingui un diàmetre mínim de 63 mil·límetres. Per al sindicat, és una obligació excessiva mentre es compleixi amb l'ús sostenible dels fitosanitaris. Un altre requisit és que el tanc de fertilitzant ha de tenir un nivell de líquid que es pugui veure des de la cabina del tractor. Unió de Pagesos considera que si l'indicador del nivell del dipòsit permet una dosificació correcta del producte, el fet que el nivell es vegi des de la cabina no aporta cap millora a l'ús sostenible dels fitosanitaris. Una altra exigència és que la presa de força del tractor ha de portar un dispositiu de fixació per impedir que entri en contacte amb el terra, quan aquest element es pot substituir per un altre suport d'aïllament que faci aquesta funció, com un plàstic.

Tampoc es permet permet la presència de circuits de pressió dins de la cabina del tractor, el que obligarà a disposar d'electrovàlvules. Durant la inspecció ja es revisa que tots els circuits de pressió estiguin en correctes condicions i no tinguin fugues; per tant, inspeccionar si el circuit de pressió es correcte ja hauria de ser suficient, independentment d'on estigui ubicat.

El manual també obliga a que tots els broquets siguin idèntics (tipus, material, origen, color) i que disposin de dispositiu antigoteig. La inspecció ja obliga a que els broquets tanquin bé per no tenir pèrdues; per tant, obligar a tenir també un sistema antigoteig va més enllà de les obligacions derivades de l'ús de productes fitosanitaris. D'altra banda, mentre els broquets siguin els adequats per a l'equip d'aplicació que es fa servir ja n'hi hauria d'haver prou, no aporta cap millora al medi que tots hagin de ser de la mateixa marca comercial.

Unió de Pagesos ja es va reunir dilluns passat, 1 de juny, amb representants de la Direcció General de la Producció Agrària del Ministeri i els va exposar que els criteris establerts pel ministeri d'Agricultura per passar les inspeccions dels equips d'aplicació de productes fitosanitaris eren excessivament restrictius. Els requisits que recull el manual encareixen les inspeccions i fan augmentar enormement el nombre dels equips que no les superaran, sobretot els més antics.

El sindicat també reclama l'aplicació d'un IVA reduït per a la maquinària agrícola, així com un altre pla Renove per a tractors i maquinària d'aplicació de fitosanitaris, amb l'objectiu d'incentivar la modernització de la maquinària, i alhora, que contribueixi a una major seguretat i sostenibilitat mediambiental. El sindicat va informar d'aquesta demanda als responsables d'Agricultura en la reunió de l'1 de juny per tal que la traslladessin al ministeri d'Hisenda.