Esta setmana se celebra a Móra d'Ebre la tercera edició del Campus de Musica i Balls Populars de les Terres de l'Ebre i el Nord Valencià, batejat enguany amb el nom d'Ebrefolk. És una iniciativa que pretén oferir a la població ebrenca una nova visió del seu patrimoni etnomusical, un patrimoni que, en opinió de Lluís-Xavier Flores, coordinador del Campus, "a hores d'ara és molt poc conegut en la seua riquesa i diversitat, i basat en tòpics que cal superar". En aquesta tercera edició hi participen un total de 38 persones.
Segons Flores, l'Ebrefolk 2015 "ha mantingut la mateixa oferta de cursos de l'any passat, disset, i les conferències les hem fetes amb caràcter obert i amb un format de berenar-xarrada". Els tallers programats se centren en els tres eixos del campus: cant, ball i instrumentació, i tots els seus continguts estan basats en la recerca prèvia que els professors han fet sobre el seu àmbit d'estudi concret. El coordinador del Campus considera que "això aporta una visió molt objectiva i valuosa sobre el patrimoni etnomusical ebrenc, però també del de tot Catalunya".
Les activitats continuen avui i demà. L'acte més destacat de la jornada d'avui serà el bureo (sopar de carmanyola amb música, ball i cant a càrrec dels participants), que tindrà lloc aquesta nit a la plaça de la Cultura, davant La Llanterna, on es posaran en pràctica tots els coneixements que els professors han ensenyat i els alumnes han après, amb espai per al cant, ball i instrumentació. El grup musical que amenitzarà la vetlada serà La Rondalla dels Ports, una agrupació ebrenca de la qual en formem part diversos professors del Campus. Qualsevol persona hi pot assistir amb el seu sopar i afegir-se a la festa.
Demà diumenge es clourà l'Ebrefolk amb un taller de Ball de Coques, coordinat pels Amics de la Jota de Móra d'Ebre, i amb la presència d'alumnes i professors del Campus, balladors de la Torre de l'Espanyol, Caseres i Tivenys, i de qualsevol particular que s'hi vulgui afegir. L'acte tindrà lloc a la plaça de Baix, a partir de les 11.00 hores.
L'acte més destacat de la tercera edició de l'Ebrefolk va ser, un cop més, la Vetlada de Versadors, que va tindre lloc al castell de Móra d'Ebre la nit del dia 9 de juliol. Flores assegura que aquesta vetlada "és l'acte estrella de l'Ebrefolk, perquè hi tenen cabuda diferents poetes improvisadors vinguts del Principat i de la resta de la península Ibèrica, la qual cosa fa que sigui una vetlada única a tot Catalunya per l'origen i la participació diversa dels seus protagonistes".
Pel que fa a les novetats d'enguany, cal destacar la nit de ronda celebrada el dia 8 a la població veïna de Benissanet. Mercè Serra, la conservadora del Museu d'Instruments Musicals Mestre Serra, de Benissanet, va convidar el professorat i els participants de l'Ebrefolk a un sopar en agraïment per l'interès que des del Campus s'ha tingut vers el seu museu. En acabar de sopar es va fer una ronda musical pels carrers de la població benissanetana i es van visitar alguns amics de l'amfitriona per a honorar-los amb cançons.
Una altra novetat ha sigut l'Ebrefolk Infantil, que ha programat un taller de construcció d'instruments musicals de tradició popular i un taller per a aprendre a improvitzar cançons. També s'ha exhibit una exposició sobre el folklorista Joan Amades, amb arrels familiars a Bot (Terra Alta), al teatre de La Llanterna.
L'organització de l'Ebrefolk va a càrrec d'Espai de So, associació de recercat etnogràfica amb seu a Tortosa, de la qual formen part etnògrafs i músics catalans i valencians. Rep el suport econòmic del Departament de Cultura de la Generalitat, l'Ajuntament de Móra d'Ebre i la Diputació de Tarragona, i compta amb el suport de 35 entitats catalanes, valencianes i aragoneses.