Cercar en aquest blog

7/27/2015

Unió de Pagesos denuncia que el Govern central no transfereix la seva part de fons de desenvolupament rural a Catalunya i bloqueja el pagament total de 12,75 milions pendents a 3.443 pagesos catalans

Unió de Pagesos denuncia que el Govern central torna a incomplir els seus compromisos amb la pagesia catalana, ja que contràriament al que va aprovar el dia 17 al Consell de Ministres,  no fa la transferència de la seva part dels fons (2,4 milions d'euros) al Govern de la Generalitat per poder pagar l'ajut a la producció integrada i l'agroambiental de l'arròs del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya. Aquest fet, impedeix que la Generalitat aporti la seva part i que s'afegeixin els fons europeus Feader corresponents, ja que es tracta d'ajuts cofinançats per les tres administracions. En aquests moments, l'impagament de l'Estat bloqueja l'abonament del total pendent de 12,7 milions a la pagesia catalana per aquestes mesures, uns 3.700 euros de deute mitjà per agricultor.

L'any 2014, 3.443 pagesos catalans es van acollir a aquestes mesures, que encara no s'han pagat. L'ajut de Gestió de les zones humides incloses en el Conveni Ramsar, destinades als arrossaires que duen a terme pràctiques més respectuoses amb el medi ambient, es desenvolupen a 20.950 hectàrees de cultiu de Catalunya de 2.013 pagesos. Unió de Pagesos  va reclamar a la Generalitat un pagament urgent de la mesura agroambiental, per pal·liar en part els problemes de liquiditat de les explotacions arrosseres que ja han hagut d'avançar el sobrecost per complir la mesura agroambiental. A més, des de 2009, els pagesos del Delta de l'Ebre estan fent front a les importants despeses derivades de la lluita contra la plaga del cargol poma. El sindicat considera  que el bloqueig per part del Govern de l'Estat d'aquests fons del PDR ignora l'esforç que, en aquest cas, estan realitzant els arrossaires de l'Ebre per contenir una plaga que pot estendre's a altres zones humides protegides de l'Estat i de la Unió Europea.

Però, a més, el deute de l'Estat afecta també a 1.430 pagesos que acrediten la seva producció amb el segell de qualitat de Producció Integrada i duen a terme pràctiques més respectuoses amb el medi. La mesura s'aplica en unes 27.000 hectàrees, de les quals unes 10.000 hectàrees són d'olivera, 8.000 de fruita de pinyol, unes 5.000 de fruita de llavor, unes 2.700 d'ametller i 2.000 de vinya, majoritàriament a la demarcació de Lleida, però també de Terres de l'Ebre, Girona, i en menor grau Tarragona i Barcelona. Unió de Pagesos denuncia que l'actuació del Govern de l'Estat perjudica greument els agricultors catalans i demana també al Govern de la Generalitat que dugui a terme tot el que estigui a la seva mà per alleugerir la situació dels pagesos.