Cercar en aquest blog

9/01/2015

La marca «llibre ebrenc» estarà present per primera vegada a la Setmana del Llibre en Català de Barcelona

La marca «llibre ebrenc», impulsada fa dotze anys per la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d'Ebre, farà aquest 2015 un salt important i per primera vegada tindrà un espai propi a la Setmana del Llibre en Català de Barcelona, que enguany arriba a la 33a edició i que se celebrarà del 4 al 13 de setembre a la plaça de la catedral de Barcelona. L'objectiu d'aquest esdeveniment cultural, la cita més important del món del llibre en català, és donar a conèixer la tasca de les editorials que editen en català i de les llibreries més actives que donen visibilitat al llibre i les publicacions periòdiques en català. Enguany hi participen, entre editorials, llibreries i institucions, un total de 127 expositors repartits en 40 casetes.

Aquesta presència a la Setmana del Llibre, que es vol repetir els propers anys, ha estat possible gràcies a la implicació i l'esforç comú de l'Institut Ramon Muntaner i les tres llibreries del lobby ebrenc que treballen amb la Fira (Bassa de Móra d'Ebre, Serret de Vall-de-roures i Viladrich de Tortosa), que a la passada edició de la Fira del Llibre Ebrenc ja van muntar, per primera vegada, una gran llibreria única, i que ara compartiran una de les 40 casetes de la Setmana del Llibre en Català, la núm. 38, on s'hi podran trobar entre 100 i 150 llibres de temàtica ebrenca.

«La nostra presència a la Setmana del Llibre donarà a la marca "llibre ebrenc" una visibilitat i una projecció cap a la resta del país que fins ara no havíem tingut», explica Albert Pujol, director de la Fira del Llibre Ebrenc, una fira organitzada pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, l'Ajuntament de Móra d'Ebre i l'Institut Ramon Muntaner.

Paral·lelament, gran part de les activitats programades dins la Setmana del Llibre per al dissabte 5 de setembre estaran dedicades al llibre ebrenc. Així, a les 11 del matí hi haurà un itinerari basat en la novel·la La fi dels secrets de Miquel Esteve, guiat pel mateix autor, que recorrerà diversos espais descrits a la novel·la, ambientada a la Barcelona dels segles XIII i XIV, com ara el call jueu, la plaça de Sant Jaume, la plaça de l'Àngel (antiga plaça del Blat) o la façana de l'antic palau de la família Gualbes, la protagonista del llibre. A les 18.30 h es farà una taula rodona a la plaça de la Paraula amb el filòleg Miquel Àngel Pradilla i el llibreter Sergio Bassa de la llibreria Bassa de Móra d'Ebre, moderada per Albert Pujol, director de Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc. Tot seguit, a les 19.30 h, l'escriptor Andreu Carranza presentarà la seua novel·la El poeta del poble, premi Josep Pla 2015. I, finalment, el grup ebrenc Riu en So oferirà un petit concert basat en el seu treball Les paraules cantades de Gerard Vergés, inspirat en els poemes de l'escriptor tortosí Gerard Vergés.

D'altra banda, durant els deu dies de la Setmana del Llibre en Català, a la caseta del llibre ebrenc, uns 25 autors de temàtica ebrenca, com ara Andreu Carranza, Miquel Esteve, Francesca Aliern, Jesús Maria Tibau o Cari Ariño, signaran les seues obres.