Cercar en aquest blog

9/27/2015

Unió de Pagesos defensa posar en marxa el mecanisme d’extensió de norma per recuperar i estabilitzar el preu en origen de la fruita dolça


La campanya de la fruita fresca d'enguany ha vingut marcada per una campanya del préssec i la nectarina que va començar amb bones perspectives, sense solapament de la producció entre zones productores, amb un volum de producció similar al de la campanya anterior, el manteniment del veto rus i el dubte inicial sobre si la Comissió Europea (CE) prendria o no mesures. Unió de Pagesos ja va exposar a mitjan juny, a Brussel·les, en reunions amb els europarlamentaris i la CE, que l'any passat ja s'havia demostrat que les mesures d'augment de retirada de la producció, per si soles sense més mesures, són insuficients per pal·liar la crisi del sector. Són mesures necessàries per evitar que la caiguda de preu baixi per sota els 0,269 €/kg, però no per recuperar el preu en origen per sobre els costos de producció. Per al sindicat, altres mesures de retirada com la no collita o collita en verd serveixen pel mateix, per evitar que el preu caigui més però no per liquidar la fruita per sobre els costos de producció.

 

Davant la negativa de la Comissió Europea a adoptar més mesures per pal·liar la crisi, tot i que no depenen de modificacions en el pressupost comunitari, Unió de Pagesos va traslladar als europarlamentaris, a la ministra d'Agricultura i al conseller d'Agricultura, i a tot el sector en la Taula Sectorial Agrària de la fruita dolça del 22 de juliol passat, la seva posició: els preus només es podran recuperar si hi ha grans acords del sector que siguin d'obligat compliment. Per poder fer això, existeix el mecanisme de l'extensió de norma, que vol dir que si més del 50% dels pagesos i més del 60% de la producció es posen d'acord poden fer obligatori aquell acord a tothom.

 

Però per poder arribar a acords, cal que la CE permeti, a través de l'article 222 del Reglament de la Organització comuna de mercats de productes agraris (Reglament UE 1308/2013), que el sector pugui arribar a acords sense els condicionants sobreretirades de mercat o distribució gratuïta dels seus productes, transformació i processat, promoció conjunta, requisits de qualitat, adquisició conjunta de fitosanitaris o planificació de la producció. Resumint, primer de tot cal que les organitzacions de productors i les seves associacions i els representants de la pagesia, discuteixin i puguin arribar a acords com per exemple no comercialitzar calibres petits i enviar-los a retirada per distribució gratuïta, o acords sobre quants paraguaians poden plantar més sense obtenir un excés d'oferta en el mercat, o separar el producte amb nivells de sucre major per a consum intern i fomentar-ne el consum, etc.

 

D'ara banda, el sindicat recorda que Espanya és el segon productor de fruita europeu amb 1.100 milions de kg per darrera d'Itàlia (1.300 milions de kg). I, mentre a Itàlia consumeixen 22 kg de préssecs, nectarines i paraguaians per càpita a l'any i continuen apostant per la promoció del seu producte tot i consumir el 75% del que produeixen, a Espanya se'n consumeixen només 4 kg per càpita i any i s'exporta més del 70% del que es produeix. Per tant, el problema del préssec i la nectarina és un problema essencialment espanyol. En aquest sentit, Unió de Pagesos demana més compromís i una defensa més aferrissada dels productors a la ministra d'Agricultura davant les institucions europees, sobretot pel que fa aquelles mesures que no tenen efecte pressupostari i, per tant, haurien de poder ser executades tan sols si hi ha voluntat política. El sindicat considera que s'hauria d'apostar per un pacte entre l'administració i el sector per fer campanyes de promoció amb l'objectiu d'incrementar el consum intern de fruita.

 

Unió de Pagesos també va demanar a la ministra, en la reunió mantinguda dijous passat, en el marc de la Fira Agrària de Lleida, que cal establir mesures, que depenen del Ministeri, per facilitar que cap pagès de la fruita hagi de plegar. Per això, cal articular préstecs de campanya amb interès 100% bonificat, i pagar els costos dels estudis i avals de refinançament del deute de per als pagesos que estan en una situació de crisi. A més, cal adequar la fiscalitat dels pagesos de la fruita que tributen a mòduls per tal que no paguin més dels que els pertoqui a Hisenda.

 

Una altra de les novetats de la campanya ha estat la sortida de les comarques de Lleida de la zona protegida de foc bacterià, fet que les ha deixat sense indemnització en el cas d'haver d'arrencar la plantació de pereres, pomeres o codonyers afectats. En aquest sentit, cal recordar que altres sindicats van donar suport a aquesta mesura proposada pel Departament. Unió de Pagesos espera que el nou govern sigui més sensible pel que fa a aquesta situació i garanteixi indemnitzacions, també per als pagesos afectats per foc bacterià a les comarques de Lleida.

 

Campanya de fruita dolça:

 

Préssec i nectarina:  Els preus marcats per Mercolleida mostren una lleu recuperació del preu respecte l'any passat, però entre un 15% i un 30% per sota la mitjana 2009-2013. Això, havent esgotat els 38,4 milions de kg destinats a retirada de la producció i havent tingut una pèrdua de producció per danys climàtics d'uns 140 milions de kg.

 

Poma: La collita 2014, comercialitzada al llarg d'enguany, ha tingut una caiguda de preu en torn al 40%, d'acord amb les dades recopilades de Mercolleida per la poma golden (67i+) respecte a la collita 2013. Les dades d'inici de campanya de golden mostren una recuperació del preu;  Mercolleida va cotitzar la setmana 38 (la del 17 de setembre) a un preu de entre 0,38 i 0,42 €/kg, el que suposa un 36% més que l'any passat. A més, les càmeres estan buides de poma, hi haurà menys producció de l'esperada inicialment, i hi ha quota de retirada sense usar (7,6 milions de kg per a poma i pera, i només se n'ha gastat un 2%) pel veto rus. Per tant, no s'entendria, per raons de mercat, el manteniment d'uns preus enfonsats. Però amb el préssec i la nectarina els pronòstics d'inici de campanya eren els mateixos.

 

Pera: Les primeres cotitzacions de la pera conference a la llotja de Mercolleida, de 0,60 €/kg,  mostren una recuperació del preu respecte a l'any passat (un 41% més), que es cotitzava a 0,43 €/kg i, també, per sobre de 0,51 €/kg, que és la cotització mitjana registrada a Mercolleida del 2009-2013 a inicis de campanya (setmana 37 i 38).

 

D'altra banda, les pèrdues del sector productor fruiter a Catalunya a causa del veto rus i de la crisi de preus del préssec i la nectarina de l'any passat van ser de 88,83 milions d'euros, segons les darreres dades de Renda Agrària del 2014 del departament d'Agricultura. La variació del valor de la producció de fruita fresca a Catalunya entre el 2013 i el 2014 és de -88,83 milions d'euros (a preus bàsics). Aquestes dades mostren la necessitat de prendre mesures per assegurar la viabilitat de les explotacions dels professionals agraris de la fruita.