Cercar en aquest blog

10/21/2015

Unió de Pagesos considera injust que només l’11% dels ramaders catalans siguin beneficiaris de l’ajut del Ministeri per al sector lleter quan a Galícia superarien el 60%


Unió de Pagesos atribueix a un criteri injust i poc objectiu el fet que només 66 de 589 explotacions lleteres catalanes que lliuren llet a compradors han estat beneficiàries de l'ajut de minimis (només un 11%) amb els criteris establerts pel Ministeri, quan a Galícia serien del 61% (s'estima que uns 5.700 beneficiaris d'un total d'uns 9.300 ramaders gallecs productors de llet). El sindicat ho atribueix a que l'ajut es dóna per vaca a explotacions amb un preu percebut per litre de llet inferior a l'establert pel Ministeri, sense tenir en compte la relació d'ingressos i costos de l'explotació, un mètode que perjudica clarament Catalunya i altres territoris de l'Estat amb explotacions més productives i modernitzades.

 

El sindicat posa a disposició dels ramaders del sector lleter les seves oficines per tal que puguin consultar si estan entre els possibles perceptors i, si ho estan, emplenar el formulari. Hi ha un termini de 10 dies hàbils (que va començar ahir) perquè els productors del llistat omplin el formulari de dades, acció necessària per poder percebre l'ajut. El ministeri d'Agricultura ha publicat a la seva pàgina web el llistat provisional de productors de llet que són potencials perceptors de l'ajut estatal, regulat pel Reial Decret 849/2015, dotat amb 20 milions d'euros. Els ramaders inclosos a la llista esmentada són els que, segons consta en el ministeri d'Agricultura, tenen liquidacions per la llet lliurada en cada un dels mesos d'abril, maig, juny i juliol de 2015, inferiors als següents llindars: 0,259 euros per kg o 0,285 euros per kg. Correspon al primer cas un ajut de 300 euros per vaca i al segon cas un ajut de 110 euros per vaca; en tots dos casos, amb un màxim de 10.000 euros per explotació.

 

El sindicat ha explicat que l'objectiu d'aquest repartiment, injectar liquiditat per sortir de la situació d'emergència, s'hauria de basar en la relació d'ingressos i costos de l'explotació, i no en una quantitat per vaca, ja que aquest criteri no diferencia entre les vaques que són productives i les que no ho són; ni dins de les productives, entre el gran ventall de productivitat per vaca. Per exemple, la productivitat mitjana a l'Estat és de 6.500 litres per vaca i any, mentre la de Catalunya és de 9.527 litres per vaca i any.