Cercar en aquest blog

10/21/2015

Unió de Pagesos defensa poder activar més mecanismes, a part de retirades de producció, en cas de pertorbació greu de mercat


Unió de Pagesos ha defensat poder aplicar totes les mesures existents en cas d'una situació de pertorbació greu de mercat, prevista per la nova Organització Comuna de Mercats (OCM), per fer front a les crisis de preus en fruita dolça, en el marc d'unes jornades de debat organitzades pel ministeri d'Agricultura sobre l'Estratègia nacional que regirà els programes operatius de les organitzacions de productors de fruites i hortalisses en els pròxims anys.

El sindicat ha participat ahir i avui en els grups que debaten aquestes qüestions. Ahir, Ramon Comes, membre de la sectorial de la fruita dolça, en els grups Gestió de situacions de crisi i Com aconseguir un major ordenament de la producció a través de les organitzacions de productors (primera part); i avui, Josep Maria Juncosa, membre de l'executiva nacional de la fruita seca, en Com aconseguir un major ordenament de la producció a través de les organitzacions de productors (segona part).

El sindicat ha defensat, en el debat sobre Gestió de situacions de crisi la necessitat de disposar de mecanismes que permetin arribar a acords d'obligat compliment, com no comercialitzar els calibres inferiors de fruita per destinar-los a retirades per a distribució gratuïta, amb l'objectiu de no arrossegar a la fruita de més qualitat a una tendència de preus a la baixa. Unió de Pagesos considera que les retirades de mercat, per sí soles, només serveixen perquè els preus no baixin més però no perquè es recuperin, i proposa un seguiment setmanal dels preus i la declaració automàtica de situació de pertorbació greu de mercat si es detecta una caiguda de preus per sota del 30% de la mitjana dels últims anys.

Pel que fa a l'associacionisme a través d'organitzacions de productors, el sindicat considera que molts productors no s'associen o marxen de les organitzacions de productors perquè el fet d'estar dins d'una OP no els suposa millors liquidacions de la fruita ni una disminució dels costos de producció, sinó que moltes vegades passa el contrari. En aquest sentit, Unió de Pagesos ha proposat que la nova Estratègia nacional prioritzi dins dels programes operatius les inversions productives destinades a les explotacions dels socis de les OP, i així optimitzar els costos de producció (xarxes antipedra, plançons, sistemes de reg, replantacions de parcel·les afectades per foc bacterià, etc.).

Unió de Pagesos considera positiu concentrar l'oferta per poder guanyar pes a l'hora de negociar però no amb grans organitzacions de productors com a única via, sinó que també es pot aconseguir amb petites i mitjanes OP de fruites i hortalisses que facilitin el control de la gestió per part dels socis, i que a la vegada, estiguin associades entre elles per definir estratègies comercials conjuntes. El sindicat defensa que les OP estiguin més controlades per l'administració per assegurar-ne el correcte funcionament, i que els socis també en puguin exercir un control efectiu.

D'altra banda, el sindicat ha reclamat disposar d'un sistema eficaç de llotges de referència com a mecanisme, entre d'altres, per poder valorar si la gestió de la comercialització que fa l'organització de productors és correcta o no.

Pel que fa a l'associacionisme a través d'OP per part dels productors de fruita seca, Unió de Pagesos considera que haurien de millorar la liquidació per als seus socis. Així, el fet que des dels anys 80 els ajuts directes per aquest sector només es vehiculessin a través de les organitzacions de productors, tot i que a partir d'aquest any ja no és un requisit indispensable, ha propiciat que algunes OP hagin pagat preus més baixos.