Unió de Pagesos considera que, en el marc del debat d'un nou estat del Pacte Nacional, les tarifes elèctriques han de recollir adequadament les circumstàncies d'ús temporal d'aquesta energia a les explotacions agràries per tal de reduir els costos de producció; en aquest sentit, la potència s'ha de poder contractar de manera flexible per adequar-la a les necessitats reals de cada període en funció del sector. Actualment, els regants han de pagar la potència contractada per períodes superiors a l'època de reg. Aquesta és una de les aportacions d'Unió de Pagesos al document de bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya.
El sindicat demana democratitzar la producció i regularització de l'energia elèctrica, i que els mateixos consumidors puguin també ser productors i promoure el finançament local i, més àmpliament les inversions ciutadanes en els projectes d'energies renovables, de manera que un percentatge de la producció elèctrica generada a Catalunya sigui gestionada pels ciutadans de cada comarca per tal que part dels beneficis de les empreses reverteixin en el territori on es produeix aquesta energia.
El sindicat proposa per al document de bases per a la transició energètica el concepte del dret a l'autoproducció d'energia lliure d'impostos contingut en el Manifest pel Dret al Sol, aquest últim impulsat per la Secció Catalana de l'Associació Europea per les Energies Renovables i al qual també s'hi ha adherit Unió de Pagesos.
El sindicat recorda que a Catalunya hi ha 4.300 famílies productores d'energia fotovoltaica que han patit fins a cinc retallades retroactives a la retribució que el Govern de l'Estat va prometre per llei el 2007. Aquestes retallades han anat empitjorant les condicions inicials previstes en la llei de forma progressiva, fins al punt que molts productors no disposen de liquiditat per tornar els crèdits a la banca, ja que l'Estat no compleix amb els seus compromisos de pagament inclosos en el Reial Decret del 2007.
Pel que fa als projectes d'infraestructures en el territori, Unió de Pagesos demana que el document tingui en compte l'impacte en les explotacions agràries, que normalment és important i que, en la majoria dels casos, no es valora. Per això, després, les correccions que es fan són deficients. El Pacte Nacional per a les infraestructures ja va recollir el 2009, a proposta del sindicat, que en els procediments d'avaluació de l'impacte ambiental s'havia d'incloure un tràmit de valoració de l'impacte en les explotacions agràries. El Ple monogràfic sobre el món agrari del Parlament català el 2010 ja instava el Govern a incloure un estudi d'impacte agrari en tots els projectes d'infraestructures.