Cercar en aquest blog

10/01/2015

Unió de Pagesos reclama a les administracions que les mesures per fer front a la greu crisi del sector lleter beneficiïn tot el sector


 

Unió de Pagesos exigeix a les administracions estatal i europea que els ajuts destinats a combatre la greu crisi per la que passa el sector lleter es reparteixin tenint en compte tot el sector i tots el tipus d'explotacions existents, i que també s'orientin a resoldre'n el problema estructural. El sindicat denuncia que els criteris de repartiment dels 20 milions d'euros de l'ajut estatal anunciat comporten greuges i discriminacions entre ramaders i models d'explotació, ja que van dirigits als més afectats per la reducció de preus (una tercera part de les explotacions), mentre la crisi afecta tot el sector.

Per a Unió de Pagesos, aquest repartiment (300 euros per vaca a 1.700 explotacions considerades molt afectades per la reducció de preu, i 110 euros per vaca a 3.900 explotacions menys afectades) s'hauria de basar en la relació d'ingressos i costos de l'explotació i no en una quantitat per vaca, ja que aquest criteri no diferencia entre les vaques que són productives i les que no ho són; ni dins de les productives, entre el gran ventall de productivitat per vaca.

Cal tenir en compte que tant els costos de producció com els preus percebuts responen a diferents raons. Així, l'ajut pot beneficiar productors que inverteixen poc en millorar les seves instal·lacions o la qualitat de la llet, i per contra poden quedar-hi fora ramaders que han fet una gestió acurada de la seva explotació i que ara també pateixen la crisi.

Pel que fa al repartiment de l'ajut europeu, Unió de Pagesos recorda que a l'Estat espanyol el rendiment mitjà és de 6.500 litres de llet per vaca i any, mentre que a Catalunya és de 9.527 litres per vaca i any; això suposa que per cada euro d'ajut que es destini a una vaca, en aquelles explotacions amb rendiments propers a la mitjana espanyola l'ajut seria de 0,015 cèntims per litre i euro. En canvi, per cada euro destinat a una vaca amb producció mitjana de Catalunya, suposaria un ajut de 0,010 cèntims per litre i euro. D'aquesta manera, si l'ajut és per vaca, l'ajut per litre a la producció mitjana espanyola seria un 50% superior a l'ajut per litre a la producció mitjana catalana.

El sindicat considera que una vegada acabat el sistema de quotes, ara el més raonable seria repartir l'ajut per litre produït durant un període determinat, i es podria plantejar un llindar de litres per explotació.

Quant a les mesures de la Comissió Europea per estabilitzar mercats, a Catalunya, com a zona deficitària en producció (produeix el 60% del que consumeix), cal un segell per diferenciar la llet produïda aquí, i al qual sempre s'ha oposat la indústria làctia, tenint en compte que el sector català està molt professionalitzat, amb explotacions punteres pel que fa a qualitat, higiene o benestar dels animals, amb l'objectiu de poder-se diferenciar de la d'altres orígens, que poden provenir de sistemes menys exigents.

Unió de Pagesos també lamenta la inacció de totes les administracions davant les nombroses denúncies presentades pel sindicat per la presumpta venda a pèrdues o per la utilització de la llet com a producte reclam per part de la gran distribució, tot i que la CE reconeix el que anomena "comerç injust", en referència a aquestes pràctiques en països com Espanya i Regne Unit. Respecte a l'acord làctic recent signat entre indústria i distribució, el sindicat considera que és una declaració de bones intencions que no serveix per resoldre els problemes del sector.

D'altra banda, el sindicat demana al Departament que prioritzi la gestió del pagament del 70% dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) a partir del 16 d'octubre, ja que aquest any la Comissió Europea permet que l'avançament sigui del 70% en lloc del 50%, com en els últims anys.