Cercar en aquest blog
11/30/2015
Luz Broto capgira el cicle #lopatitancat i proposa obrir l’espai a les fosques de 8 a 12 de la nit
El cicle Durant l’exposició el centre romandrà tancat, impulsat aquest 2015 per Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre, acollirà a partir d’aquest dissabte 5 de desembre una nova proposta expositiva. Es tracta del projecte de Luz Broto (Barcelona, 1982) Durant l’exposició el centre romandrà obert que com el seu nom indica capgira la pròpia la dinàmica del cicle que l’acull, un cicle pensat perquè les instal·lacions artístiques s’activin a l’aparador per ser vistes des de fora quan el centre tanca les seves portes. Així Broto, tot i que canvia només una sola paraula del títol, ho acaba canviant tot, posant en marxa l’engranatge que li ha de permetre mantenir obert l’accés a l’equipament durant els quinze dies que dura la seua intervenció de 8 a 12 de la nit, amb l’objectiu de promoure l’ús públic de l’espai expositiu i assajar altres usos que van més enllà de la seua funció de centre d’art.
Uns usos que no defineix l’artista ni ningú. “Què passarà durant aquests quinze dies, qui anirà i com visitarà o s’hi estarà a l’espai és una incògnita”, apunta Broto. De fet, el centre estarà obert però amb les llums apagades perquè a partir de les 8 de la tarda i fins les 12 de la nit deixarà de ser un centre d’art per convertir-se en un altre espai. Precisament, les intervencions de Broto es caracteritzen pel seu minimalisme i parteixen d’un estudi minuciós de l’espai on intervenir, dels límits d’aquests espais i dels usos que hi pot tenir.
Luz Broto (Barcelona, 1982) és llicenciada en Belles Arts i DEA en el doctorat Art en l’era digital. Creació Intermèdia de la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat projectes específics a diferents contextos. Algunes de les seues propostes han estat Obrir un forat permanent (MACBA, Barcelona, 2015), Tornar a casa (CA2M, Madrid, 2015), Augmentar el cabal d’un riu (Centre d’Art la Panera, Lleida, 2014), Ficar-me on no em demanen (LIPAC, Buenos Aires, 2013), Perdre’s pel camí (Mercat de les Flors, Barcelona, 2014), Atravessar aquell bosc aquesta nit (Institut für Raumexperimente, Berlin, 2012) o Assimilar la temperatura exterior (Secesssion, Viena, 2011). Ha rebut les beques de Barcelona Producció’10, Fundació Suñol/Can Xalant i Fundació Guash Coranty, la residència de BlueProject Foundation i els premis Art Nou Primera Visió i Miquel Casablancas.
No hi haurà una inauguració de la instal·lació, simplement es deixarà el centre obert amb l’aparador il·luminat, i el dia 9 de gener coincidint també amb la cloenda i presentació del catàleg de l’exposició Sub-versió de Manel Margalef, Broto farà una presentació del seu projecte i de les interaccions que hagi pogut generar.
Aquesta és la tercera intervenció del cicle #lopatitancat després de Closed galleries de Gerard Cuartero, iFins que tingui sentit de Lúa Coderch. Un cicle a cura de la crítica d’art Cèlia del Diego, que pretén posar en qüestió la dicotomia entre els binomis obert-tancat, presència-absència, representació-autenticitat. El nom del cicle fa referència a la triple exposició During the exhibition the gallery will be closed de l’artista nord-americà Robert Barry en galeries d’Holanda, Itàlia i Califòrnia. Barry es proposava capgirar la pràctica habitual de les galeries en les que exposava negava la possibilitat de visitar les seues exposicions. Luz Broto fa ara tot just el contrari.